Vorige
Nieuws

Unieke samenwerking eerste 700 woningen De Suikerzijde Groningen

De gemeente, Dura Vermeer en corporaties Nijestee en Patrimonium gaan een partnerschap aan om de eerste 700 woningen met bijbehorende voorzieningen in De Suikerzijde te realiseren. Daarvoor zetten de vier partijen hun handtekening tijdens een bijeenkomst op het dak van het oude Zeefgebouw. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw eind 2023.

De Suikerzijde is een unieke ontwikkeling. Niet alleen vanwege de omvang van 160 hectare en de ligging nabij de binnenstad, maar ook vanwege de hoge ambities. De Suikerzijde wordt een zelfstandig functionerend en levendig stadsdeel met uiteindelijk 5.000 woningen en ruimte voor verschillende woonvormen, werken, leren en recreëren. De Suikerzijde wordt daarmee de stad van de toekomst. Voor de ontwikkeling hiervan heeft de gemeente kennis en kunde nodig van een markpartij en corporaties met pioniersgeest en lef. Die heeft de gemeente gevonden in ontwikkelende bouwer Dura Vermeer en corporaties Nijestee en Patrimonium.

“De nood is hoog, dat realiseren we ons allemaal. Als gemeente hebben we er alle vertrouwen in dat we voor deze belangrijke opgave de juiste partners hebben gevonden. We hebben geen tijd te verliezen en gaan volop aan de slag” aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

Programma

In totaal komen in De Suikerzijde ongeveer 5.000 woningen. De eerste fase waar de vier partners mee aan de slag gaan bestaat uit vier bouwvelden met in totaal 700 woningen. Hiervan zijn 300 woningen bedoeld voor sociale huur en middenhuur. Zo levert De Suikerzijde een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen en wordt het een stuk ongedeelde stad voor iedereen.

Planning

De partijen maken samen een concreet plan voor de eerste vier bouwvelden. Dat plan is in de zomer van 2022 klaar. Daarna volgt uitwerking op gebouwniveau en kunnen de voorbereidende werkzaamheden en verkoop starten. De planning is dat de bouw van de eerste woningen eind 2023 start.

De Suikerzijde

De Suikerzijde wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Vlakbij het centrum van de stad. De Suikerzijde wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Er komen zo’n 5000 woningen en diverse commerciële- en maatschappelijke voorzieningen.

Meer informatie: De Suikerzijde | Gemeente Groningen

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!