Vorige
Wisselvernieuwing Amersfoort West

Van 42 naar 29 wissels

Amersfoort
2023 - 2024
Infra

Dura Vermeer is door ProRail geselecteerd voor het uitvoeren van werkzaamheden op en rond het emplacement in Amersfoort (project: Amersfoort-West). De projectscope bestaat uit het vernieuwen van sporen, wissels en alle beveiligingsaspecten die gekoppeld zijn aan het spoorsysteem. Het grootste deel van werkzaamheden vindt plaats in een 7-weekse buitendienststelling in de zomer van 2024. NS en Keolis zetten bussen in.

Direct rondom het project zijn beschermde diersoorten aanwezig. We plaatsen reptielschermen en inspecteren deze dagelijks, plaatsen tijdelijke verlichting dusdanig dat deze geen negatieve invloed hebben op leefgebied van dieren. Om deze ecologische uitdaging goed te laten verlopen werken we in dit project samen met een ecoloog.

Nieuwe wissels westkant station

Na de grootschalige wisselvernieuwing in 2020-2021 aan de oostkant van Amersfoort Centraal, start Dura Vermeer in opdracht van ProRail met het verwijderen en het plaatsen van nieuwe wissels aan de westkant van het station. In totaal halen we 42 wissels weg en plaatsen we er 29 terug. Naast de wisselvernieuwing verlengen we het opstelspoor voor de PON-trein.

Minder storingen

Met minder wissels wordt de doorstroom van de treinen beter, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken. Minder wissels betekent ook een besparing op staal en onderhoudskosten en dat is een stuk duurzamer.

Duurzame verwarming

Minder wissels betekent ook minder CO2-uitstoot, omdat er minder wissels zijn om in de winter sneeuw- en ijsvrij te houden. In Amersfoort gebeurt dat nu nog met gaswisselverwarming. In 2024 worden de nieuwe wissels uitgerust met duurzame elektrische wisselverwarming.

Vrije overweg

Een paar keer per week staat op het spoor de PON-trein te wachten. Deze trein, die auto’s naar de PON-fabriek vervoert, moet daar keren om vervolgens richting Leusden te rijden. We gaan het opstelspoor verlengen zodat de PON-trein naast het doorgaande spoor kan wachten. Zo kan het verkeer voortaan ongehinderd over de overweg rijden.

Relaishuizen

In Amersfoort breiden we op vier locaties de relaishuizen uit. Daarin zit alle logica en techniek voor de beveiliging van het spoor. Ze zorgen ervoor dat de seinen, wissels en overwegen worden voorzien van stroom en bediend kunnen worden. Dura Vermeer zorgt ervoor dat deze relaishuizen worden uitgebreid en vernieuwd om tot een volledig werkend systeem te komen na de volledige ombouw van het emplacement.

Lees meer van Dura Vermeer Railinfra Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!