Vorige
Nieuws

Circulaire spoorbrug de Witte Paarden ligt op zijn plek

Inhijsen spoorbrug

In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 juni is de nieuwe spoorbrug Witte Paarden in gemeente Steenwijkerland in één stuk op zijn plek gehesen. Binnen drie uur tijd lag de nieuwe circulaire spoorbrug, met een gewicht van 75 ton, volledig afgemonteerd op zijn definitieve plek.

Onder toeziend oog van verschillende omwonenden werden de wegen aan weerszijden van het spoor weer met elkaar verbonden door het plaatsen van deze nieuwe brug. Voor Dura Vermeer en ProRail was het ook een belangrijk hoogtepunt van dit project, dat zich kenmerkt door een intensieve samenwerking en slimme aanpak. Als alles verder volgens plan verloopt wordt de nieuwe brug eind juli opengesteld voor verkeer.

Eerste rang toeschouwers

Eerste rang

Het inhijsen van de nieuwe spoorbrug vond plaats onder grote belangstelling van omwonenden.

Brug op zijn plek

Montage

De brug ligt op zijn plek

Gert Bokdam, projectmanager Dura Vermeer: ‘Ik ben er trots op dat we vanuit een initiatief van Dura Vermeer in zeer goede samenwerking met ProRail, deze circulaire spoorbrug zonder buitendienststellingen hebben gerealiseerd. Het is mooi om te zien dat een plan anderhalf jaar later werkelijkheid wordt.’

Duurzaamheidsambities

De nieuwe brug is volledig circulair en toekomstbestendig. Bij de bouw van de nieuwe brug zijn stalen hulpbalken van de zeesluis in IJmuiden hergebruikt. Deze balken zijn destijds nieuw gekocht en nog uitstekend herbruikbaar voor deze brug. Daarnaast is het brugdek uit composiet gemaakt: een innovatieve kunststof met een minimaal gewicht. Zo is er minder materiaal verbruikt en is er minder CO2-uitstoot. Het project draagt zo direct bij aan onze duurzaamheidsambities "Hergebruik? Zo vaak mogelijk!" en "Uitstoot op nul".

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Heleen Slaats

Bedrijfsleider civiel Regio Overijssel, Regio Gelderland, Regio Friesland, Regio Groningen, Regio Drenthe
Heleen Slaats