Vorige
Nieuws

Eerste circulaire gemaal van Fryslân

Bij sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden is het bouwteam met Wetterskip Fryslân en Arcadis gestart met de bouw van het meest circulaire gemaal van Fryslân: Gemaal Kalverdijkje! Het nieuwe gemaal Kalverdijkje wordt gebouwd met maximaal hergebruik van materialen en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen. Met de bouw van dit circulaire gemaal wordt het milieu 58 procent minder belast dan bij de bouw van een traditioneel gemaal.

Hergebruik materialen

In de eerste helft van mei zijn de prefab betonwanden uit eigen productie geplaatst. De elementen zijn gestort met beton van gerecycled granulaat en staan gefundeerd op hergebruikte stalen damwanden. Verder maakt het bouwteam gebruik van hergebruikte materialen zoals betonplaten, staalwerk, hout en verharding van cementloos beton. Voor onder andere het krooshek worden biocomposiet materialen gebruikt.

Prefab betonwanden

Beton van gerecycled granulaat.

Damwanden

Betonwanden staan gefundeerd op hergebruikte stalen damwanden.

Duurzame bouwplaats

De bouwplaats is zo duurzaam mogelijk ingericht. Zo zorgen elektrische pompen voor de bemaling  en een hybride aggregaat met zonnepanelen voedt de bouwkeet. Daarnaast wordt het bouwterrein afgeschermd met groene bouwhekken.

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden voor de nieuwbouw van het gemaal hebben een korte doorlooptijd. Vrijdag 14 april zijn de werkzaamheden gestart en naar verwachting is het fietspad op het Kalverdijkje dinsdag 20 juni weer open.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

Groene bouwhekken

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Heleen Slaats

Bedrijfsleider civiel Regio Overijssel, Regio Gelderland, Regio Friesland, Regio Groningen, Regio Drenthe
Heleen Slaats