Vorige
Nieuws

Geslaagde 11-daagse buitendienststelling Amersfoort

Werkzaamheden sporen Amersfoort

Van dinsdag 20 juli tot en met zaterdag 31 juli werkte Dura Vermeer dag- en nacht aan een grootschalige bovenbouwvernieuwing. De werkzaamheden vonden plaats op het spoor tussen Station Amersfoort Centraal en Station Amersfoort Schothorst.

GROOTSCHALIGE WISSELVERNIEUWING

In opdracht van ProRail werkt Dura Vermeer aan het vernieuwen van de wissels aan de oostkant van station Amersfoort. De wissels zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In plaats van alle wissels één op één weer terug te leggen, komen er een stuk minder wissels terug. Er worden 21 wissels verwijderd en 27 wissels vernieuwd of vervangen. Naast de wisselvernieuwing worden de sporen ontknoopt en wordt de spoorbeveiliging vernieuwd. Zo wordt het spoor rond het station minder storingsgevoelig en kunnen treinen straks met hogere snelheid het station binnenkomen en vertrekken.

Metingen tijdens 11-daagse buitendienststelling.

Grootschalige wisselvernieuwing

Metingen tijdens 11-daagse buitendienststelling.

Werkzaamheden sporen Amersfoort

Oostkant station Amersfoort

Grootschalige wisselvernieuwing.

ELF DAGEN KNALLEN

Tijdens deze vijfde buitendienststelling werd er flink doorgewerkt. Op Station Amersfoort Centraal is het tweede perron naast spoor 5 verlengd. Daarnaast zijn er diverse kabels en leidingen vernieuwd, is de treinbeveiliging aangepast en werden diverse wissels en bovenleidingsystemen vernieuwd. Vrijdag werden alle systemen uitvoerig getest zodat in de nacht op zaterdag het spoor weer kon worden vrijgegeven. 

SPOORKRANEN IN ACTIE

In de eerste dagen werden de oude spoorstaven en wissels verwijderd door spoorkranen en werktreinen waarna de onderlaag van de spoorbaan werd afgegraven en voorzien van een nieuwe ballast-onderlaag. Vervolgens werden met behulp van spoorkranen de nieuwe spoorstaven en wissels aangebracht en voorzien van een nieuwe ballast-toplaag. De ballast werd met een stopmachine verdicht. Daarna konden de kabels en leidingen aan de nieuwe elementen worden aangesloten.

Van 16 oktober tot en met 23 oktober staat de laatste buitendienststelling gepland waarna de werkzaamheden worden afgerond en dit deel van het spoor rond Amersfoort klaar is voor de toekomst.

BELANGRIJKE SCHAKEL

Amersfoort is één van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor "North Sea-Baltic".

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!