Vorige
Blog

Him Wai Yuen: De vele zintuigen van een BIM-coördinator

Sluiten alle onderdelen goed op elkaar aan? Ontstaat er een integraal geheel? Dat zijn zaken die Him Wai Yuen in de gaten houdt. Als BIM-coördinator moet hij veel overleggen met anderen. Geen probleem voor de doof geboren Him Wai. “Ik heb het nooit anders gekend en krijg er steeds meer slimme technische hulpmiddelen bij.” 

Bij zijn vorige werkgever miste Him Wai als tekenaar/engineer concrete doorgroeimogelijkheden. Op een gegeven moment werd hij benaderd voor een baan als BIM-coördinator bij Dura Vermeer Techniek. “Ik wist dat hier veel oud-collega’s werkten. Dat was een van de redenen waarom ik hier wilde komen werken. Daarnaast was de stap naar BIM-coördinator voor mij een nieuwe inhoudelijke uitdaging. Ik wil mezelf meer ontwikkelen in de richting van Revit-expert door kennis en ervaring op te doen op grote BIM-projecten. Ik ben op 1 april 2023 in dienst gekomen en heb een warm welkom gekregen.” 

Knooppunt De Nieuwe Meer 
Him Wai is betrokken bij de reconstructie van het knooppunt De Nieuwe Meer, een onderdeel van het programma Zuidasdok. Dit is een van de grootste infrastructurele bouwprojecten van Nederland, dat als doel heeft om het noordelijke deel van de Randstad beter bereikbaar te maken via de weg en het openbaar vervoer. “Knooppunt De Nieuwe Meer behoort tot de drukste punten van Nederland. De reconstructie is dan ook een uitdagend en complex project. We moeten veel zaken op elkaar afstemmen mede omdat we te maken hebben met een beperkte bouwruimte. Een onderdeel van het project is de ombouw van de Schinkelbruggen. Ik ben verantwoordelijk voor de 3D-ontwerpen van de technische installaties voor de brug. Ik maak modellen en werktekeningen, lever deze aan en stem af met het projectteam over raakvlakken tussen de verschillende disciplines: gww, civiel, VTI, faseringen en uitvoering. Alles moet immers prefect op elkaar aansluiten. Als er iets in het ontwerp gewijzigd wordt informeer ik het projectteam. Ik ben vaak op de projectlocatie, maar woon zelf in Arnhem. Om reistijd te compenseren, kan ik één dag per week thuiswerken.” 

Liplezen en gebarentaal 
Als BIM-coördinator moet Him Wai veel afstemmen en overleggen met anderen. Hoe doe je dat als je doof geboren bent? “Ik heb basisonderwijs gevolgd op een dovenschool en daar gebarentaal en liplezen geleerd. Ik vraag mensen mij aan te kijken als ze met me praten. Harder praten heeft geen zin, het is beter rustig te praten en goed te articuleren zodat ik mee kan lezen. Eén-op-één-gesprekken zijn over het algemeen geen probleem. Tijdens groepsoverleg word ik ondersteund door een tolk. Als er tijdens een werkoverleg veel technische termen vallen of ik de discussie niet kan volgen, schrijven we op een bord wat er wordt gezegd.” 

Technische hulpmiddelen 
De technische ontwikkeling heeft de communicatie met anderen in de loop der jaren steeds gemakkelijker gemaakt. “Tegenwoordig kan ik een speciale microfoon gebruiken als mijn tolk onverwacht ziek is. Als ik iemand telefonisch wil spreken, bel ik eerst naar een speciale dienst van KPN die geschreven woorden omzet in gesproken taal en omgekeerd. Dat was 30 jaar geleden ondenkbaar. Daarnaast heb ik mijn teamcollega’s wat gebarentaal geleerd, niet alleen omdat het handig is maar ook omdat ze het leuk vonden om te leren. Om zo met een paar enkele gebaren met mij te kunnen communiceren. ” 

Verder verdiepen 
Him Wai heeft bij Dura Vermeer Techniek zijn draai goed gevonden. Het is zijn ambitie om zich nog meer te verdiepen in BIM. “Tegenwoordig zijn veel ontwerpen en data uitgewerkt in BIM-projecten. Ik wil nog aanvullende trainingen volgen zoals Dynamo om efficiënter te snel ontwerpen en werkzaamheden te automatiseren. Dit maakt het werk leuker en gemakkelijker.” Omdat Him Wai zijn kennis ook graag doorgeeft aan minder ervaren collega’s gaat hij binnenkort een introductie geven over werken in 3D. “Op die manier kan ik meebouwen aan de ontwikkeling van onze organisatie.” 

Him Wai Yuen

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!