Vorige
Blog

Van groene trainee tot manager duurzaamheid

Dat Maren de Weerd als manager duurzaamheid bij Dura Vermeer Techniek terecht is gekomen, berust voor een groot deel op toeval. Haar studie lag op een ander terrein, GWW trok haar eerst niet en de sector installatietechniek was volledig nieuw voor haar.  

“Na mijn studie hydro(geo)logie had ik geen idee welke kant ik op wilde. Na een loopbaankeuzetest kon ik via een bemiddelingsbureau een traineeship bij Dura Vermeer gaan doen. Ik had direct een goede klik met de mensen, het traject leek me heel leerzaam en een bedrijf als dit staat goed op je cv.” 

Duurzaamheidsbril 
Maren ging als managementtrainee aan de slag bij Dura Vermeer Infra en werkte al snel mee aan het ontwikkelen van het duurzaamheidsbeleid. “Al gauw kreeg ik de bijnaam ‘groene trainee’. Vervolgens kwam de opdracht om te helpen met de opzet van de divisie Techniek. Heel gaaf en enerverend om met alle facetten in aanraking te komen: van marktanalyse en concurrentieonderzoek tot acquisitietrajecten. Ik bleef de zaken veelal ook door een duurzaamheidsbril bekijken. Van daaruit groeide mijn ambitie om manager duurzaamheid te worden én kreeg ik de kans om deze waar te maken.” 

Net Zero 
Op dit moment heeft Maren een dubbelfunctie, ze werkt zowel voor de divisie Infra als Techniek. “Ik heb vooral een strategische rol, dus veel overleggen en strategiesessies over onze ambities op het gebied van duurzaamheid. Dura Vermeer heeft zich gecommitteerd aan de duurzaamheidsstrategie Net Zero: 0 uitstoot voor 2050. Daar komt veel bij kijken, van het opstellen van beleidsplannen tot en met de routekaarten voor de uitvoering en communicatie.” 

Anders doen
De klik met het bedrijf is er na drie jaar nog altijd. “Iemand zei ook tegen mij ‘Dura Vermeer is de kleinste van de grote bouwbedrijven: groot genoeg om impact te maken, klein genoeg om wendbaar te blijven’. Dat spreekt me aan. De bouwwereld is volop in verandering, helemaal op het gebied van milieu en duurzaamheid. Dura Vermeer gelooft daarin en gaat ervoor. Directie en management dragen dat ook duidelijk uit, zodat het gaat leven bij de medewerkers. De divisie Techniek is een jonge club enthousiaste, ondernemende mensen. Ze passen goed binnen de cultuur van dingen ‘anders’ doen binnen deze toch wel traditionele sector. Nog niet alles staat vast, dus als je mee wilt denken aan anders werken, is dat heel welkom.” 

Groeien 
Openstaan voor ontwikkeling is een eigenschap die de mensen van Dura Vermeer kenmerkt, vindt Maren. Zelf wil ze haar inhoudelijke kennis van installatietechniek nog verdiepen. Ook ziet ze wel wat in een leidinggevende functie: “Aan de ene kant om mijzelf te ontwikkelen, aan de andere kant om anderen te helpen zich te ontwikkelen en ook van hen te leren over wat er speelt in de markt. Daar zie ik zeker kansen voor, al vanaf het begin heb ik zoveel groeimogelijkheden gekregen!” 

Meer over Maren
Maren is 33 en woont in Groenekan. In haar vrije tijd is ze graag sportief, net als veel van haar collega’s. Na jarenlang te hebben gehockeyd doet ze tegenwoordig aan hardlopen. Doel is om te gaan trainen voor een halve marathon. 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!