Vorige
Blog

Mart Morsinkhof: Versnellen, vernieuwen en verbeteren met BIM bij Divisie Techniek

Als BIM-coördinator bij Dura Vermeer Divisie Techniek heeft Mart Morsinkhof een baan die uitstekend bij hem past. “Ik ben een echt data-mens. Daarmee bezig zijn in een omgeving met ambitieuze collega’s is heerlijk om te doen.”

Mart werkte na zijn studie bouwkunde enkele jaren als adviseur bij een leverancier van BIM-software in de bouw -en installatietechniek. Hij deed er veel ervaring op met digitaal engineeren en bouwen. “Tijdens mijn studietijd begonnen we net in 3D te tekenen. Data was toen nog niet erg belangrijk. Dat is tegenwoordig wel anders! Als consultant heb ik veel geleerd over Revit en andere BIM-software. Ik was betrokken bij verschillende projecten. Die ervaring kwam goed van pas toen ik in maart 2022 solliciteerde bij Dura Vermeer Divisie Techniek. Ze zochten een collega om BIM op te zetten.”

Vernieuwing en verandering

Naast de coördinatie van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige modellen in BIM heeft Mart nog andere taken. Hij zet bijvoorbeeld ook standaarden op. “Heerlijk! Ik werk samen met collega’s die openstaan voor vernieuwing en verandering. Wij willen allemaal ons werk verbeteren, versnellen en leuker maken. Digitalisering helpt hierbij. In een BIM-model kunnen we het hele project modelleren om clashes op voorhand te detecteren en zo problemen tijdens de bouw te voorkomen. Maar nóg interessanter is de data erachter. Die kunnen we slim hergebruiken voor onder meer de calculatie en planning en in de toekomst voor de digital twin van het project. Hartstikke interessant, want ik ben een echt data-mens. Ik vind het bijvoorbeeld ook leuk om thuis te monitoren wat onze zonnepanelen opleveren en hoeveel gas en elektriciteit wij verbruiken.”

Efficiënter en beter

“Wij zijn BIM aan het opzetten voor twee grote projecten die nog in de ontwerpfase zitten en die we integraal uitvoeren met Dura Vermeer Midden-West”, vervolgt Mart enthousiast. “Ontzettend leuk om te doen. Ik kijk graag naar wat mensen doen en hoe we dit kunnen verbeteren. Veel dingen die we vroeger handmatig deden, worden een stuk makkelijker door data die je in een model hebt gestopt te hergebruiken. Zo kunnen we op termijn direct vanuit het model calculeren. Als we ook de montagetijden in het model stoppen, kunnen we beter plannen. En digital twins gaan onder meer helpen bij het onderhoud en beheer. We kunnen nu al aan de voorkant van projecten hele goede modellen leveren en zullen daar nog beter in worden.”

Fijne werksfeer

Mart werkt samen met werktuigbouwkundige en elektrotechnisch BIM-engineers. Ze zoeken nog collega’s voor de uitbreiding van hun team. “Je komt terecht in een ambitieuze club van relatief jonge mensen. Wij zitten allemaal ongeveer in dezelfde levensfase. Ik ben zelf 31 en heb in mei mijn eerste kleine gekregen. Ook andere collega’s zijn onlangs ouder geworden of worden dat binnenkort. De sfeer op het werk is gezellig en inspirerend. We gaan voor vernieuwing en verandering. Ons primaire proces is projecten goed afronden, maar digitalisering hoort daar onlosmakelijk bij.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!