Vorige
Blog

Anna en Liselot: Je hoort er als stagiair vanaf dag één helemaal bij

Heb jij belangstelling voor bouw en techniek en ben je op zoek naar een stage- of afstudeerplaats? Bij Dura Vermeer Techniek ben je welkom! Anna Heirman en Liselot Bakker vertellen over hun stage-ervaring in deze leuke en sociale organisatie, waar studenten direct onderdeel van het team zijn.

Anna studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Ze had interesse in de bouw. Via Google ging ze op zoek naar een bedrijf in deze sector waar ze kon afstuderen. “Zo kwam ik in november 2022 bij Dura Vermeer Techniek terecht. Als afstudeeropdracht heb ik onderzoek gedaan naar de Net Zero Strategie van ons bedrijf om in 2030 door middel van inkoop de CO2-footprint gehalveerd te hebben en per 2050 de CO2-uitstoot met 100% te hebben verlaagd. Als iedereen zijn beste beentje voorzet is dat zeker haalbaar.”

Volwaardig teamlid

Hoewel Anna de eerste afstudeerder was bij Dura Vermeer Techniek, was ze al snel een volwaardig onderdeel van het team. “Ik werd goed begeleid en kreeg regelmatig de vraag hoe het met me ging. Tot mijn verbazing ontving ik ook een uitnodiging voor het kerstuitje. Dat vond men normaal, want ik hoorde er toch gewoon bij? Dat gaf me een goed gevoel. Als stagiaire loop je een half jaar te snuffelen en ben je bezig met je eigen onderzoek. Ik vond het fijn dat collega’s belangstelling toonden voor wat ik aan het doen was. Op het einde van mijn stage heb ik een presentatie gegeven voor de geïnteresseerden van de hele afdeling. Door de grote opkomst voelde mijn project erg gewaardeerd. Het onderwerp sprak iedereen aan.”

Procescoördinator

Het aanbod om na haar stage in dienst te komen als procescoördinator sloeg Anna niet af. “Ik was er klaar voor om te gaan werken en had het tijdens mijn stage ontzettend naar m’n zin gehad. We zijn een gevarieerd team, mannen en vrouwen die afkomstig zijn uit verschillende landen en disciplines. Dat geeft een leuke dynamiek. Als procescoördinator kijk ik wat er eventueel mis kan gaan binnen projecten. Waar zitten de risico’s? Ik ben onder meer betrokken bij de proces- en projectbeheersing, inkoop en planning. Dat ligt in de lijn van mijn studie. Ik ga binnenkort deelnemen aan het kennismakingsweekend van Jong Dura Vermeer. De jongerenclub binnen onze organisatie is erg actief. Regelmatig wordt er iets leuks georganiseerd, van een BBQ tot workshops, project- en bedrijfsbezoeken. Ik ga ook zeker mee op wintersport, want snowboarden is mijn hobby.”

Laatste loodjes

Liselot is bijna klaar met haar studie Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen. De hoofdvraag van haar afstudeeropdracht luidt: Hoe ziet de start van het modulair ontwikkelen en bouwen van schachten voor utiliteitsprojecten eruit? “Ik heb een script gemaakt in Dynamo, een programma om visueel te programmeren. Dit script kan via Dynamo player gerund worden en je kunt de invoerwaardes invullen naar wens. Door het script te runnen ontstaat er een ruimtereservering in Revit. Deze ruimtereservering is nog lang niet zo ver als zou kunnen, maar er is wel al een start. Ik zit goed op schema, maar het is nog even aanpoten. Dat hoort bij afstuderen! Tijdens mijn studie heb ik in Groningen gewoond, maar ik wilde terug naar Amsterdam/Utrecht waar mijn familie en vrienden wonen. Met die insteek ben ik gaan googelen naar een afstudeerbedrijf voor een werktuigbouwkundige. De website van Dura Vermeer Techniek maakte me benieuwd. Amper twee dagen nadat ik ze benaderd had, ontving ik een uitnodiging om langs te komen! Daarmee hadden ze al meteen een streepje voor. Niet alle bedrijven die ik benaderd heb voor een stageplek hebben gereageerd. Het is niet leuk om ergens tijd en moeite in te stoppen en vervolgens niets te horen.”

Welkom gevoel

De kennismaking was volgens Liselot erg gezellig: “Ik voelde me meteen welkom in het team. Ons kantoor is fris en modern en iedereen is superaardig. We hebben een relatief jong team voor deze sector. Ik word goed begeleid en kan bij iedereen terecht met vragen. Alle collega’s zijn goed benaderbaar. Ik werd vanaf de eerste dag meegevraagd om te lunchen en mag binnenkort ook deelnemen aan het zomerfeest. Het is een sociaal bedrijf; je hoort er direct bij.”

Veel mogelijkheden

Met hun opleiding kunnen de dames in de bouw- en technische sector alle kanten uit. Waar ligt hun ambitie? Anna lijkt het leuk om op termijn een leidinggevende functie te bekleden. “Maar dan moet ik natuurlijk eerst een paar jaar werkervaring opdoen! Ik ben graag bezig met verschillende mensen en zaken. Het liefst doe ik van alles een beetje.” Liselot duikt juist graag de diepte in: “Werktuigbouwkunde en wiskunde heb ik altijd superleuk gevonden. Voor mijn stageopdracht moet ik verbanden leggen en uitzoeken wat elkaar beïnvloedt en bij elkaar hoort. Superleuk! Laat mij maar nadenken over de beste manier om dingen bij elkaar te zetten of over de volgorde om dingen te leveren. Het liefst pak ik samen met een groepje een specifieke uitdaging op.”

Verrassend anders

Anna en Liselot kunnen Dura Vermeer Techniek als stagebedrijf alleen maar aanbevelen. “Sla de bouw niet te snel over als optie”, luidt de boodschap van Anna aan vooral vrouwelijke studenten. “De cultuur en de mensen die er rondlopen, zijn anders dan je misschien denkt. Ik ben zelf een echt meisjes-meisje en werd door mijn vriendinnen bijna uitgelachen toen ik vertelde waar ik stage ging lopen en vervolgens ook bleef werken. Maar het vooroordeel dat de bouw een norse wereld is klopt helemaal niet. Mensen zijn wel direct, maar dat ben ik ook. Het heeft me positief verrast.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!