Vorige
Nieuws

Hortus Ludi in Nijmegen: houtbouwproject dat toon zet voor de toekomst

Het is het eerste woningbouwproject met een volledig houten constructie dat Dura Vermeer Bouw Zuid in uitvoering neemt: Hortus Ludi in Nijmegen. Een duurzaam en vernieuwend plan als onderdeel van een binnenstedelijke kloostertuin. Projectmanager Hetty van Tilborg vertelt over dit bijzondere project en de uitdagingen en kansen van houtbouw.

Hortus Ludi is duurzaam in de breedste zin van het woord. Het project is energiezuinig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Op de bijzondere plek dat onderdeel is van een kloostertuin in Nijmegen verrijzen dit najaar elf luxe en duurzame woningen die grenzen aan een gezamenlijke binnentuin. Een bijzonder onderdeel van het duurzame woonconcept is de zogenoemde deelcommunity waarin bewoners met elkaar samenleven. Zo delen bewoners niet alleen hun tuin, maar ook een gezamenlijke entree richting die tuin waar onder meer een gezamenlijke elektrische bakfiets en een werkbank met gereedschappen staan. Maar het is met name het duurzame materiaalgebruik dat het project bijzonder maakt. De twee woongebouwen, met daarin woningen met vier woonlagen, bestaan namelijk uit een volledig houten constructie van CLT (Crossed Laminated Timber). Een uitdaging waar het groene hart van projectmanager Hetty van Tilborg sneller van gaat kloppen. “Ik vind het een ontzettend tof project omdat ik duurzaamheid enorm belangrijk vind. We mogen de aarde met z’n allen best wat minder uitputten. Als bouwer kunnen wij daar met deze bouwmethode positief aan bijdragen.”

Voordelen

De voordelen van houtbouw voor onze aarde zijn volgens de projectmanager groot: “Hout slaat CO2 op in plaats van het uit te stoten, het is licht van gewicht waardoor je ook lichter transport nodig hebt en hout kun je makkelijk hergebruiken. Heel toekomstbestendig dus.” Maar hoe zit het dan met de bomenkap die vereist is voor houtbouw? “We werken met duurzaam hout en met leveranciers die doen aan duurzaam bosbeheer. Daarnaast proberen we zo dicht mogelijk bij huis te blijven.” Geen tropisch hardhout dus, maar het liefst hout uit Europese landen. De keuze voor houtbouw biedt ook voordelen voor bewoners en omwonenden legt Hetty uit: “Omgevingshinder blijft beperkt doordat boor- of heipalen niet nodig zijn en er snel gebouwd wordt, omdat het hout al wordt bewerkt in de fabriek. Daarnaast ademt hout, wat fijn is in de steeds hetere zomers, het werkt vochtregulerend en het reageert sneller op warmte- en koelsystemen.”

Uitdagingen

Naast de voordelen, brengt houtbouw ook uitdagingen met zich mee. “Zo stuitten we bijvoorbeeld op de vraag hoe we leidingen en rioleringen konden wegwerken, zonder dat het ten koste gaat van de hoogte van een ruimte. Je kunt het namelijk niet in de vloer storten zoals bij beton. Maar we blijven de tijd nemen om telkens weer tot de beste oplossingen te komen.” En met succes.

Toekomst

De projectmanager ziet veel kansen als het aankomt op houtbouw. “Dit is de toekomst. Duurzaamheid komt steeds hoger op de agenda bij zowel ons als onze opdrachtgevers. We willen een voortrekker zijn in Nederland op het gebied van houtbouw.” In de uitvoeringsfase van Hortus Ludi ziet Hetty geen hobbels op de weg. De houding vanuit de bouw tegenover hout is volgens haar positief. “Ja, CLT is een relatief nieuw materiaal om op deze manier mee te bouwen. Een voordeel is dat we het product hout al eeuwen kennen, het is een flexibel en makkelijk bewerkbaar materiaal. We kunnen, vanaf het gereedmaken van de begane vloer, in zes dagen het geraamte van één woning overeind zetten. Dat is gigantisch snel.” De enige kanttekening is het weer: “Je wilt niet een houten casco neerzetten in een periode van regen aangezien sommige delen van het hout ook in de woningen zichtbaar blijven.”

De projectmanager kan niet wachten tot de eerste houten wanden staan. Naar verwachting is dat einde van het jaar. “De projectleider heeft het werk dan van mij overgenomen, maar ik ga zeker tijd vrijmaken om regelmatig een kijkje te nemen. Het wordt heel indrukwekkend. Ik heb het vertrouwen dat dit project de toon zet voor de toekomst, en ik ben trots dat ik een bijdrage hieraan heb kunnen leveren.”

Meer weten over houtbouw?
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.