Vorige
Blog

INHOUT heeft de toekomst

INHOUT heeft de toekomst 

Dura Vermeer loopt graag voorop, zeker als het gaat om bouwen met hout. Dura Vermeer heeft houtbouw volledig omarmd. En dat is niet voor niets: internationale afspraken vereisen een sterke stikstof- en CO2-reductie. De vraag naar groene producten wordt steeds luider: ‘natuurlijke’ woningen, duurzame kantoren, gebouwen die tegen een stootje kunnen… Houtbouw is een antwoord op deze duurzaamheidsvragen in de markt. Ronald Dielwart (Raad van Bestuur): “Wij zien een ‘houten eeuw’ weggelegd in de toekomst, daarom leggen wij de lat graag hoog. Om minstens 20% aan houtbouw in 2030 te kunnen realiseren, doen wij er alles aan om hout in ons DNA te verankeren”.

Bewuster en zuiniger bouwen

“In het kennisnetwerk INHOUT nemen wij onze verantwoordelijkheid in de klimaatverandering, eindigheid van grondstoffen en de woningnood in Nederland. In INHOUT komt onze kennis en ervaring met houtbouw samen. Het platform bundelt en vergroot kennis om bewuster en zuiniger te bouwen met hout. Wij helpen onze klanten met houtbouwvraagstukken, in grote en kleinere projecten. Over de werkmaatschappijen heen en met verschillende partners. Wat dat oplevert, bewijst het project Hortus Ludi in Nijmegen.

Steeds een stapje verder

Niet alleen Dura Vermeer gelooft in een ‘houten eeuw.’ Bouwen in hout slaat breed aan. Veel trendsettende opdrachtgevers en vooruitstrevende consumenten stappen graag in op de toonaangevende projecten van Dura Vermeer, naast Hortus Ludi ook bijvoorbeeld de Zangvogel in Vlaardingen. Ook de bouwconcepten ‘Blokje Om’ en ‘Blokje Omhoog’ van Dura Vermeer scoren goed. Kritische vragen zijn er uiteraard ook. Is houtbouw wel bewezen en geeft het een goed beleggingsrendement? Ronald Dielwart: “Ons antwoord ligt in de steeds verdergaande techniek en toenemende bouwexpertise. Binnen INHOUT zorgen wij voor verbinding met de juiste partners en kennisverrijking over bouwen in hout, waardoor we goede gebouwen realiseren die passen bij de vraag.”

Is houtbouw het eindstation als het gaat om duurzaam bouwen? “Nee, zeker niet”, zegt Ronald Dielwart. “Volledig biobased en circulair bouwen is de ‘next step’. Dat vraagt om meer hernieuwbare grondstoffen dan alleen hout én het demontabel maken van gebouwen, zodat elk onderdeel na de gebruiksperiode elders is toe te passen. Op die manier behouden we grondstoffen voor de aarde in plaats van deze te vernietigen. We reduceren afval en daarmee putten we de aarde ook veel minder uit. Met houtbouw zetten wij een belangrijke stap voorwaarts richting een duurzame en circulaire toekomst.”

 

Meer weten over houtbouw?
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.