Vorige
Nieuws

Minister Hugo de Jonge bezoekt Jerusalem: “Prachtig voorbeeld van circulair en conceptueel bouwen.”

Minister Hugo de Jonge bracht op 15 mei 2023 een bezoek aan de wijk Jerusalem in Nijmegen, op uitnodiging van Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Jerusalem wordt als eerste bestaande buurt van Nederland aardgasvrij én van hout, op basis van conceptuele woningbouw. Na ontvangst kreeg de minister een rondleiding door de wijk en ging hij in gesprek met huurders, woningcorporatie TALIS en ontwikkelende bouwer Dura Vermeer over hoe we samen de woningbouw kunnen versnellen.

Het voorbeeld van conceptueel en circulair bouwen

“De wijk Jerusalem is conceptueel en circulair gebouwd: nieuwbouw die sneller gaat dan een grondige renovatie. De huizen werden in de fabriek gebouwd en op de bouwplaats in elkaar gezet, waarbij de fundering werd hergebruikt. Dat zorgt voor een korte bouwtijd, hoge woningkwaliteit en minder afval en transportbewegingen. Jerusalem wordt als eerste bestaande buurt van Nederland aardgasvrij én van hout, op basis van conceptuele woningbouw. Daarnaast blijft de sociale cohesie in de buurt behouden, want de bewoners verbleven slechts twaalf weken in een wisselwoning. Daarna keerden ze terug naar een gloednieuwe, duurzame huurwoning, vertelt Noël Vergunst, wethouder gemeente Nijmegen.

Minister de Jonge bezocht zowel een oude als een nieuwe woning in de wijk Jerusalem, zodat hij kon zien dat alles in een relatief korte tijd is gerealiseerd. “Beschikbaarheid en betaalbaarheid is alleen te realiseren als je woningen fabrieksmatig bouwt. De wijk Jerusalem is daar een mooi voorbeeld van. En daar mag je trots op zijn.”

Van oud

220 verouderde sociale huurwoningen

Naar nieuw

Duurzaam, aardgasvrij én van hout

Samenwerking is de sleutel voor het succes

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen heeft de opgave om 35.000 woningen te bouwen tot 2030 en staat voor de uitdaging om dit snel, betaalbaar én duurzaam te realiseren. De goede samenwerking tussen de gemeente, woningcorporatie en buurtbewoners is belangrijk geweest voor het slagen van dit project. De complexe opgave van verduurzaming en versnelling van de woningbouw is noodzakelijk. In (de wijk) Jerusalem komt dit samen.

Bewezen houtbouwproduct

Blokje Om is een sloop-/nieuwbouwproduct op basis van houtskeletbouw. Het biedt antwoord op woningen die technisch en functioneel verouderd zijn, waarbij renovatie geen gewenst of rendabel resultaat oplevert. Met ruim 450 woningen op de teller voor onder andere woningcorporaties WBO Wonen, ProWonen, WoonFriesland, Viverion en Talis is Blokje Om een bewezen houtbouwproduct. Kijk voor meer informatie op www.duravermeer.nl/blokjeom.

Organisatie

Het werkbezoek is georganiseerd door het Lente-Akkoord Circulair Industrieel Bouwen, de City Deal Conceptueel en Circulair Bouwen en het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB). Op locatie werkten ze samen met de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, Woningcorporatie TALIS en Dura Vermeer.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!