Vorige
Blog

Stapelen in hout: Blokje Omhoog maakt debuut in Losser

Blokje Omhoog, het nieuwe modulaire houtskeletbouwproduct van Dura Vermeer, krijgt zijn debuut in Losser. Hier worden zestien appartementen gebouwd in drie bouwlagen voor woningcorporatie Domijn. Uitvoerder en mede-ontwikkelaar van het product Patrick Egberink en projectmanager Jogchem Oord vertellen over de krachten en de uitdagingen van het innovatieve product.

Blokje Omhoog is de gestapelde variant van het reeds bewezen houtbouwproduct Blokje Om. Patrick: “Uit de markt kwam de vraag of we ook de lucht in konden met dit systeem en appartementen konden realiseren. Het antwoord is Blokje Omhoog geworden. Net als Blokje Om een totaalproduct in communicatie, voorbereiding, bouw en nazorg, maar dan speciaal voor hoogbouw en ook geschikt voor nieuwbouw.” Met een zogenoemde Smart Box als kern worden kant-en-klare modules op de bouwlocatie gestapeld tot een circulair appartementencomplex. Patrick: “Met dit product bouwen we echt uitzonderlijk snel.”

Uitdagend

Makkelijk was de vertaalslag van het houtbouwproduct voor grondgebonden woningen naar hoogbouw niet. Patrick: “In hoogbouw stellen we andere eisen aan geluidsdemping en brandveiligheid: hoe hoger het gebouw, hoe strenger de eisen.” Jogchem knikt instemmend mee: “We hebben veel onderzoek gedaan en extern advies ingewonnen om aan alle eisen te kunnen voldoen. Houtbouw is net zo veilig en geluiddempend als traditionele bouwsystemen, maar het is relatief nieuw in Nederland en vergt dus nog wat meer aandacht aan de voorkant.”

Smart Box

Ook de constructie vroeg om extra denkwerk. Patrick: “Bij Blokje Om werken we met losse geprefabriceerde houtelementen die we op de bouw aan elkaar koppelen. Met gestapelde bouw kom je op die manier in de problemen met stabiliteit.” Het dreef het team achter Blokje Omhoog ertoe nóg modulairder te denken. Patrick: “We kwamen vrij snel uit op een prefab box, de zogenoemde Smart Box. Deze module zorgt voor sterkte en stabiliteit in de constructie en biedt tegelijkertijd ruimte voor zoveel mogelijk techniek. In de Smart Box zit onder meer de badkamer, getegeld en al, de techniekruimte en het ventilatiesysteem. Kortom: alles wat veel tijd kost op de bouw. Aan deze module monteren we de woon- en slaapgedeelten door middel van losse houten prefab-elementen die we ook gebruiken bij Blokje Om. Het is dus eigenlijk een hybride vorm geworden.”

Voordelen

Door deze manier van bouwen is Blokje Omhoog, net als zijn voorganger Blokje Om, ongekend snel. “We hebben berekend dat we met Blokje Omhoog 35 procent sneller bouwen dan met traditionele bouwsystemen. De snelheid is echt bijzonder”, vertelt Jogchem trots. En snelheid is niet het enige voordeel van het innovatieve product: “Hout stoot in tegenstelling tot traditionele bouwsystemen geen CO2 uit, maar slaat het juist op, het is een lichtgewicht materiaal waardoor minder transport nodig is en het is circulair. Kortom: het is een duurzame en verantwoorde keuze. Hout heeft de toekomst.”

Verantwoord en toekomstgericht

Woningcorporatie Domijn krijgt de primeur van Blokje Omhoog in Losser. Daar worden zestien appartementen gebouwd in drie bouwlagen, geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Ieder appartement heeft twee slaapkamers en een balkon, met op de begane grond een berging. Naast de snelheid van de bouw, was duurzaamheid volgens Jogchem een doorslaggevende factor voor de woningcorporatie om Blokje Omhoog te omarmen. "Ze willen verantwoord en toekomstgericht ondernemen. Met Blokje Omhoog zetten ze een extra stap richting het bestrijden van de klimaatcrisis. Ze vonden het de investering in een duurzame toekomst waard.”

Kostenplaatje

Het kostenplaatje is nog een uitdaging van het houtbouwproduct. Jogchem: “We willen Blokje Omhoog net zo betaalbaar maken als traditionele bouwsystemen voor hoogbouw. We zijn nu al een heel eind gekomen om op dezelfde kostprijs te zitten als traditionele bouwsystemen, maar staan pas aan het begin van de ontwikkeling. Als we de schaal kunnen vergroten, gaat de prijs naar beneden.” Patrick vult aan: We hopen dat andere corporaties, net als Domijn, het belang van duurzaamheid inzien en kijken naar het lange termijneffect.”

Eindelijk stapelen

De productie van de modules is in het voorjaar gestart en het ‘stapelen’ is begin september begonnen. Voor Patrick een mooi moment. “Als uitvoerder vind ik dit de mooiste fase. Je kunt eindeloos praten over een plan, maar ik ben een doener. Ik kijk ernaar uit dat het gebouw straks echt staat.” Jogchem houdt ook tijdens de bouw een vinger aan de pols en kijkt wat handiger, sneller en prijstechnisch beter kan. “We blijven het product ontwikkelen.” Toch hebben de mannen ook nu al lessen getrokken uit hun werk. “Een standaardproduct blijkt economisch het interessantst. “We houden de basis graag hetzelfde en bieden binnen die basis keuzemogelijkheden in plattegronden en gevelafwerking”, aldus Jogchem. Patrick: “Ik wil vooral werken aan het proces. Bij prefab is er maar één manier van montage en geen ruimte voor fouten. De voorbereiding is bij dit product belangrijker dan ooit.” Beiden kijken enorm uit naar de oplevering: “We hebben het op papier bedacht en nu wordt het eindelijk echt. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat en bouwen vanuit daar verder aan dit mooie product.”

Meer informatie over houtbouw?

Blokje Omhoog in Losser

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.