Vorige
Nieuws

Nelson Mandelabrug door Savera begin volgend jaar weer in gebruik

Nelson Mandelabrug A12 Dura Vermeer (3)

De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer kan uiterlijk 15 januari weer in gebruik worden genomen. De brug wordt voor een deel ontmanteld door Savera Mandela Brug, een combinatie van Dura Vermeer en Hollandia. Het brugdeel over de rijksweg A12 verdwijnt in zijn geheel, inclusief de glazen overkapping. De brugdelen over het spoor en de Zuidweg krijgen ondersteuning en worden daardoor gestabiliseerd.

Samen met projectpartners Wagemaker, DDM, Sarens en Van ’t Hek is in acht dagen samen met de gemeente Zoetermeer en haar adviseurs een robuust plan ontwikkeld om de Nelson Mandelabrug binnen vijf weken weer veilig bruikbaar te maken.

Wat gaat er gebeuren

De ondersteuningsconstructie wordt zo snel mogelijk aangebracht onder een deel van de Nelson Mandelabrug en de kap en het brugdek boven de A12 ontmanteld. Om de verbinding te herstellen komt over de A12 een vervangend brugdeel. De scheurvorming in de brug wordt continu gemonitord en de alarmering blijft bestaan zodat, indien nodig, Rijkswaterstaat en alle andere partijen tijdig gewaarschuwd kunnen worden als zich veranderingen voordoen.

Uitvoering

Het verwijderen van de brugdelen boven de A12 vindt plaats door deze uit te rijden. Dit betekent dat de brugdelen inclusief glazen overkapping geheel worden opgetild en verplaatst naar een naastgelegen stuk groen langs de A12. Daar wordt het brugdeel uit elkaar gehaald en afgevoerd. Een tijdelijk brugdek wordt zo snel mogelijk geplaatst om de verbinding weer tot één geheel te maken.

Nelson Mandelabrug

Met ingang van 2 december 2022 is de Nelson Mandelabrug afgesloten voor al het verkeer. Deze beperking is ingesteld uit oogpunt van veiligheid, na een uitgebreid onderzoek naar eerder geconstateerde scheuren in de brug. Er zijn verschillende maatregelen onderzocht voor de aanpak van de Nelson Mandelabrug. Dit leidde tot het collegebesluit om het brugdeel boven de A12 te verwijderen en overige delen te stabiliseren.

Over Savera

Dura Vermeer maakt deel uit van SAVERA: Samenwerkingsverband voor de Vervanging en Renovatie Aanpak. Samen met andere bedrijven en ingenieursbureaus dekken we alle specialismen en kunnen we een integrale, duurzame aanpak aanbieden. Er wordt in wisselende formaties ingeschreven op infrastructurele werken.

 

1
3
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Erik Alink

Bedrijfsleider civiel Regio Zuid-Holland, Regio Zeeland, Regio Noord-Brabant
Erik Alink