Vorige
De Koploper

Duurzaam woon- en winkelcomplex met sociale huurappartementen

Dura Vermeer en de gemeente Rijswijk hebben in deelgebied Parkrijk in RijswijkBuiten een woon-winkelcomplex met 135 sociale huurwoningen ontwikkeld voor woningcorporatie Rijswijk Wonen naar ontwerp van architectenbureau Inbo. 

een duurzaam en inclusief complex waar het goed wonen is voor iedereen

135 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Rijswijk Wonen

"In RijswijkBuiten bouwen we samen aan een duurzame en inclusieve woonwijk waar het goed wonen is voor iedereen. Dat betekent dat we passende en toekomstbestendige woningen bouwen, ook voor senioren en inwoners met bijzondere woonwensen. Met de realisatie van deze nieuwbouw verbeteren we bovendien de doorstroming op de Rijswijkse woningmarkt. Deze senioren laten immers zelf weer een (eengezins)woning achter. En bij een moderne woonwijk horen ook voorzieningen zoals ruimte voor winkelen en boodschappen doen. Al deze ambities komen samen in dit prachtige complex", aldus wethouder Jeffrey Keus.

Wonen én winkelen

Corporatie Rijswijk Wonen verhuurt 30 studio’s aan Stichting De Blauwe Parel: een woon- en werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder verstandelijke beperking, die willen wonen en werken in een vriendelijke en actieve omgeving. Ook heeft een nieuw filiaal van Lidl Nederland zich in dit complex gevestigd.

Duurzame proeftuin

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. De wijk, inclusief de huizen en winkels in dit complex, is ontworpen met het oog op de toekomst: klimaatadaptief en natuurvriendelijk. De huizen zijn zeer energiezuinig dankzij hoogwaardige isolatie, een warmtepomp voor vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie. De winkelruimten krijgen groene daken voor een betere waterafvoer en een groenere uitstraling vanuit de woningen. Ook wordt er rekening gehouden met vogels en vleermuizen. In de kopgevel komt een tekst met daarin nestkasten verwerkt.

In Parkrijk worden de duurzaamheidsambities van RijswijkBuiten nog verder uitgebreid. Regenwater wordt via een bovengronds afwatersysteem afgevoerd naar omliggend water. Ook wordt er deelmobiliteit geïntroduceerd in de vorm van (elektrische) deelauto’s en – fietsen die door bewoners kunnen worden gebruikt. Delen in plaats van bezitten is in meerdere opzichten duurzaam en heeft een positief effect op de leefbaarheid van Parkrijk.

De woningen zijn zeer energiezuinig door de toepassing van hoogwaardige isolatie, een warmtepomp voor de vloerverwarming, zonnepanelen en gebalanceerde ventilatie.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!