Vorige
De Koploper

Duurzaam woon- en winkelcomplex met sociale huurappartementen

Dura Vermeer en de gemeente Rijswijk hebben in deelgebied Parkrijk in RijswijkBuiten een woon-winkelcomplex met 135 sociale huurwoningen ontwikkeld voor woningcorporatie Rijswijk Wonen naar ontwerp van architectenbureau Inbo. 

een duurzaam en inclusief complex waar het goed wonen is voor iedereen

135 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Rijswijk Wonen

"In RijswijkBuiten bouwen we samen aan een duurzame en inclusieve woonwijk waar het goed wonen is voor iedereen. Dat betekent dat we passende en toekomstbestendige woningen bouwen, ook voor senioren en inwoners met bijzondere woonwensen. Met de realisatie van deze nieuwbouw verbeteren we bovendien de doorstroming op de Rijswijkse woningmarkt. Deze senioren laten immers zelf weer een (eengezins)woning achter. En bij een moderne woonwijk horen ook voorzieningen zoals ruimte voor winkelen en boodschappen doen. Al deze ambities komen samen in dit prachtige complex", aldus wethouder Jeffrey Keus.

Wonen én winkelen

Corporatie Rijswijk Wonen verhuurt 30 studio’s aan Stichting De Blauwe Parel: een woon- en werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder verstandelijke beperking, die willen wonen en werken in een vriendelijke en actieve omgeving. Ook heeft een nieuw filiaal van Lidl Nederland zich in dit complex gevestigd.

Duurzame proeftuin

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk als het gaat om duurzaamheid. De wijk en zo ook de woningen en winkels in dit complex, zijn ingericht op de toekomst: klimaatadaptief en natuurinclusief. De woningen zijn zeer energiezuinig door de toepassing van hoogwaardige isolatie, een warmtepomp voor de vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie. De winkelruimten krijgen groene daken voor een klimaatbestendiger waterafvoer en een groener aanzicht vanuit de woningen. Ook aan de vogels en vleermuizen wordt gedacht. In de kopgevel komt een lettertekst met daarin nestkasten verwerkt.

In Parkrijk worden de duurzaamheidsambities van RijswijkBuiten een stap verder gebracht. Zo stroomt regenwater via een bovengronds afwatersysteem af naar omliggend water. Ook wordt er in Parkrijk deelmobiliteit in de vorm van (elektrische) deelauto’s en – fietsen geïntroduceerd die door bewoners kunnen worden gebruikt. Delen in plaats van bezit is in meerdere opzichten duurzaam en heeft een positief effect op de leefbaarheid van Parkrijk.

De woningen zijn zeer energiezuinig door de toepassing van hoogwaardige isolatie, een warmtepomp voor de vloerverwarming, zonnepanelen en gebalanceerde ventilatie.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!