Vorige
Nieuws

Sociale aanpak maakt renovatieproject succesvol

Bij het verduurzamingsproject in de Groningse wijk Paddepoel-Zuid, gaat de sociale aanpak van Dura Vermeer Bouw Hengelo verder dan het zoeken naar verbinding met bewoners. Deze verbinding wordt óók buiten de wijk gezocht, in dit geval met een fietsproject. Projectleider Kevin van Elburg vertelt over het sociale gebaar en hoe het tot stand is gekomen. 

Het fietsproject werd geboren uit een praktische vraag. “Paddepoel-Zuid is een grote wijk en het renovatieproject in opdracht van woningcorporatie Lefier omvat 246 woningen. De vraag vanuit het team was daarom of wij fietsen konden regelen, zodat ze niet de hele dag heen en weer hoefden te sjouwen met hun spullen of met busjes de wijk in moesten rijden”, legt projectleider Kevin van Elburg uit. Hij vond het, samen met uitvoerder Peter van Dokkumburg, belangrijk een sociaal staartje aan de fietsvraag te geven. Toen Peter op Refidé Bikes stuitte, een fietsenzaak waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, waren wij meteen om. “Deze mensen werken hier als een vorm van dagbesteding. Ze krijgen een kans op de arbeidsmarkt aangeboden en kunnen vanuit hier vaak doorstromen.” Volgens Kevin de perfecte plek om vijf fietsen te bestellen voor het renovatieproject in Paddepoel-Zuid.  

PRIJSONDERHANDELINGEN 

De projectleider glimlacht als hij vertelt over de prijsonderhandelingen. “We wilden de fietsen in onze eigen huiskleuren en met een mand om gereedschap en kleine materialen in te vervoeren. Een man in de werkplaats zei dat hij wel aan onze wensen kon voldoen, maar dat het wel extra geld zou kosten. Dit bleek even later om een gering bedrag te gaan. Het gaf hem zoveel vreugde dat we instemden. Ik vind het heel mooi dat we de fietsenwens van ons team op deze manier konden inkleden.” Twee vliegen in één klap, want de werkplaats is sociaal en de fietsen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor busjes. “Busjes zijn sowieso geen optie”, voegt Kevin toe. “Wij willen zo min mogelijk overlast creëren voor bewoners, dus wij parkeren zo min mogelijk in de wijk waar we aan het werk zijn.”  

ELKE EURO TELT 

Kevin vertelt dat hij mede door Paddepoel-Zuid koos voor de sociale werkplaats. “Paddepoel-Zuid is een typische volksbuurt. Qua leeftijden en afkomst is de bewonersgroep sterk gemêleerd, maar als het aankomt op het inkomen zit nagenoeg iedereen in dezelfde groep. Het is een buurt waar niet iedereen een baan heeft en elke besparing telt.” Het verduurzamingsproject, waarvan bewoners direct de voordelen voelen in hun portemonnee is volgens Kevin zeer welkom. “Ik ben blij dat we iets voor deze mensen kunnen betekenen.” 

 

Dura Vermeer gaf, op verzoek van woningcorporatie Lefier, de grondgebonden woningen uit de jaren ’70 en ‘80 een labelsprong. Van het dak en de spouwen tot de kozijnen, ramen en deuren. Ook de elektra wordt vervangen. De renovatiewerkzaamheden zijn volgens de projectleider ingrijpend voor de bewoners. Vooral omdat veel van hen thuis zitten en aanwezig zijn tijdens de werkzaamheden. “Wij zijn binnen bij het raam aan het werk, terwijl meneer en mevrouw bij wijze van op de bank zitten.” De voordelen voor de bewoners zijn volgens Kevin groot: “We behalen voorheen zogeheten label A. Het leefcomfort gaat drastisch omhoog en de vaste lasten omlaag.”  

GEZELLIG 

Aangezien de verbeterde en vernieuwde woningen zo gewenst zijn, is het werken in Paddepoel-Zuid volgens Kevin heel gezellig. “Het werk in een volksbuurt is niet zo uitdagend als je op het eerste oog misschien zou denken. Als bewoners je eenmaal kennen, voel je je als bewoner van de wijk en hoor je er gewoon bij. Achter de voordeuren gaan telkens weer andere situaties schuil, maar onze bewonersconsulent Iris Aveskamp heeft samen met de afdeling bewonerszaken van Lefier goed contact met de bewoners. Iris ondervangt samen met Lefier tot nu toe alles wat in hun bereik ligt.” Maatwerk is een belangrijk woord volgens de projectleider. “Sommige bewoners hebben meer hulp nodig. Of dat nou gaat over het begrijpen van onze werkzaamheden of het verplaatsen van een zware kast: wij faciliteren. Het moet natuurlijk geen complete inpandige verbouwing worden, maar binnen de grenzen helpen wij graag mee.” Dat werpt zijn vruchten af. “Alle voordeuren gaan open en de werkzaamheden verlopen volgens planning.” Die planning is overigens nog lang niet afgerond. “We zijn tot ongeveer eind dit jaar bezig.” 

FEESTJE OP DE BOUWPLAATS 

En het zoeken van verbinding stopt voor de projectleider niet bij de bewoners of bij de sociale werkplaats. Hij zoekt de verbinding ook met zijn eigen team. “We willen geen hiërarchie, maar een teamgevoel op de bouwplaats. Daarom hebben we voor iedereen speciale werkkleding laten maken.” Op die tenues prijkt geen groot logo van Dura Vermeer of Lefier, maar de Groningse leus nait soezen moar doun, oftewel niet zeuren maar werken. “Mooi toch”, zegt Kevin trots. “Het is elke dag een feestje op de bouwplaats, omdat de sfeer goed is en iedereen het leuk vindt om samen wat moois neer te zetten voor de bewoners. Dat sociale evenals met elkaar en voor elkaar hoort bij het DNA van Dura Vermeer.” 

De werkzaamheden zijn de komende maanden nog in volle gang. Wat er na afronding van de verduurzamingsslag met de fietsen gebeurt? “Die gaan gewoon weer mee naar ons volgende project met Lefier”, vertelt Kevin. “En als we er meer nodig hebben, kloppen we zeker weer aan bij een sociale werkplaats.”  

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.