Vorige
Nieuws

DURA VERMEER BOUW ZUID STELT ULTRACIRCULAIR PROJECT LORENTZ CASIMIR LYCEUM OPEN TIJDENS DAG VAN DE BOUW

’s-Hertogenbosch, 4 juni 2024 l Het gloednieuwe en buitengewoon circulaire schoolgebouw dat Dura Vermeer Bouw Zuid realiseert voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is op 8 juni te bezichtigen tijdens de Dag van de Bouw. Jong en oud is van 10:00 uur tot 14:00 uur welkom aan Celebeslaan 20 om de wereld van bouw en infra en Dura Vermeer Bouw Zuid te ontdekken.

Schoolvoorbeeld circulair bouwen

Het nieuwe schoolgebouw van het Lorentz Casimir Lyceum is een bijzonder project. “De lat wat betreft duurzaamheid en natuurinclusiviteit is ontzettend hoog gelegd. Zowel door de verschillende stakeholders als door Dura Vermeer Bouw Zuid zelf,” stelt de betrokken duurzaamheidsadviseur van gemeente Eindhoven Geert Verlind. “Om de ambitieuze doelen te kunnen halen zijn talloze manieren gevonden om materialen en elementen een tweede leven te geven in het nieuwe schoolgebouw.” 

Misschien wel het belangrijkste gerecyclede element is de hoofdconstructie. Deze is gemaakt van ‘donorstaal’: stalen balken afkomstig van andere gebouwen die na uitvoerige tests en keuringen een tweede leven krijgen. De leverancier van deze geupcyclede materialen is Urban Miner, een spin-off van Dura Vermeer.

Ook zijn er vernieuwende methoden gevonden om de uitstoot tijdens de bouw te minimaliseren. “We hebben bijvoorbeeld toestemming gekregen van de gemeente voor een langere uithardingstijd van het beton, waardoor er minder cement nodig was. In totaal is er een besparing van 13 ton cement gerealiseerd door de eindsterkte van het beton te verschuiven van 28 dagen naar 56 dagen. De CO2-emissie is 818 kg per ton cement. In totaal is er 11 ton CO2-uitstoot voorkomen!” licht Harm Wingens, bedrijfsleider bij Dura Vermeer Bouw Zuid, toe.

“Daarnaast geven we met het ontwerp van de nieuwe school maar liefst 2.880 m2 groen terug aan de natuur. Het nieuwe gebouw is namelijk kleiner en heeft een groen sedumdak. De nieuwbouw wordt bovendien omringd door groen en water en is uitgerust met de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaamheid.”

Directievoorzitter Rutger Veldhoen: “Zoals u begrijpt zijn wij ontzettend trots op dit project. We hebben de nieuwbouw nadrukkelijk gerealiseerd met het oog op de toekomst. Daarom was de keuze om dit project open te stellen voor de Dag van de Bouw snel gemaakt. Op deze manier krijgt iedereen die interesse heeft, de kans om de impact van ons werk zélf te beleven.”Dag van de Bouw

De Dag van de Bouw is de dag waarop bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openzetten om mensen kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Jong en oud kunnen dan ontdekken wat er komt kijken bij het bouwen van onder andere huizen, wegen, ziekenhuizen, sluizen, dijken en stations. Deze dag wordt in 2024 op zaterdag 8 juni voor de 17e keer georganiseerd.

Bouwend Nederland, dé branchevereniging voor bouw- en infrabedrijven, is initiatiefnemer en organisator van de Dag van de Bouw. De dag is onderdeel van de imago-campagne 'De bouw maakt het', waarmee Bouwend Nederland laat zien hoe belangrijk de bouw en infra is voor Nederland.

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.