Vorige
Nieuws

Basisschoolleerlingen Haarlem krijgen veiligheidsles

Veiligheidslessen op basisscholen Dura Vermeer (2)

Vrijdag 14 oktober kregen de basisschoolleerlingen van de Dreefschool en de Florenciusschool in Haarlem een veiligheidsles van Dura Vermeer en Vrijbloed Transport. De leerlingen van deze scholen komen dagelijks door het projectgebied waar Dura Vermeer aan de herinrichting van het Houtplein werkt. Tijdens de veiligheidsles werd stil gestaan bij onder andere de dode hoek om het veiligheidsbewustzijn van de kinderen te vergroten.

VEILIGHEID VOOROP

Wat is een dode hoek? Waarom mag je niet zomaar een bouwplaats op en moet je altijd luisteren naar een verkeersregelaar? Tijdens de veiligheidsles kregen de kinderen les over deze thema’s. Met behulp van video’s gingen ze met elkaar in gesprek over de invloeden van bouwwerkzaamheden en waar ze allemaal op moeten letten. ‘Als er een verkeersregelaar staat die aangeeft dat je niet mag fietsen, moet je dus met je fiets in de hand over de Wagenweg lopen’, vertelt één van de kinderen enthousiast. ‘Als je in de buurt van een bouwplaats komt, moet je goed opletten. Piepsignalen geven aan dat een vrachtwagen achteruit rijdt en je moet altijd uit het draaibereik blijven’, vult een klasgenoot aan. Over de dode hoek hadden de meeste kinderen al wel eens gehoord, maar nooit eerder gezien of goed begrepen. ‘De video’s geven een goed beeld van de risico’s rondom een bouwplaats en wijzen kinderen op de gevaren’, concludeert de leerkracht groep 7 van de Dreefschool.

Veiligheidslessen op basisscholen Dura Vermeer (4)

“Ik vind het heel belangrijk dat kinderen veilig van en naar school kunnen fietsen en lopen. Vrachtauto's zijn te gast in de leefwereld van deze kinderen. Ik hoop dat deze veiligheidslessen het wederzijds begrip heeft vergroot”, aldus Bas van Leeuwen, wethouder mobiliteit en onderwijs.

ZIE JIJ MIJ, DAN ZIE IK JOU

Na het theoriegedeelte was het tijd voor praktijkoefeningen. Op de Dreef stond een elektrische Dura Vermeer-vrachtwagen met bestuurder van transportbedrijf Vrijbloed. Mathijs Vrijbloed liet de kinderen één voor één plaatsnemen achter het stuur en legt nogmaals uit wat de dode hoek is. Een ander groepje kinderen verplaatste zich van “in” de dode hoek naar “uit” de dode hoek. Zo werd voor de bestuurder duidelijk wanneer je wél of juist niet zichtbaar bent. ‘Als je als weggebruiker de chauffeur echt aankijkt, zit je goed. Want zie jij mij, dan zie ik jou’ legt Mathijs uit.

VIDEOSERIE #VEILIGRONDDEBOUW

Dura Vermeer biedt al een aantal jaar live veiligheidslessen aan in samenwerking met Vrijbloed Transport. Het oog voor veiligheid groeit met de dag en daarmee neemt de vraag toe. ‘Dit soort initiatieven past heel goed bij ons bedrijf. Het laten zien wat een chauffeur ziet, helpt bij het ontwikkelen van veiligheid op de weg en dat past weer heel goed in hoe wij veilig werken zien’, vertelt Adelbert de Vreese, directeur bij Dura Vermeer. Om de veiligheidslessen toegankelijker te maken ontwikkelde Dura Vermeer de videoserie #Veiligronddebouw. Na de zomervakantie is de bouwer gestart met het aanbieden van de videolessen op verschillende scholen. Anouck Gaastra licht toe: ‘De videolessen zijn een toegankelijke aanvulling op de live lessen. Door de inzet van de videolessen kunnen we meer leerlingen betrekken bij veiligheid rond de bouwplaats. Dat maakt het een stuk veiliger voor de leerlingen en voor de mensen die er werken.’ 

HOUTPLEIN

Sinds maart 2022 werkt Dura Vermeer aan de herinrichting van één van de drukste entrees van Haarlem, zodat Houtplein een gastvrije en goed functionerende entree van de stad wordt. Het projectgebied kent een enorme diversiteit aan verkeersstromen, waaronder dagelijks schoolgaande kinderen. Anouck Gaastra, omgevingsmanager bij Dura Vermeer en betrokken bij project Houtplein vertelt: ‘In het kader van veiligheid wil Dura Vermeer juist ook de jongste generatie betrekken bij veiligheidskwesties rond de bouwplaats. Kinderen zijn onbevangen en nieuwsgierig, dat biedt de kans om ze juist te betrekken en hopelijk iets af te remmen als het gaat om onveilige situaties.’

1
4
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!