Vorige
Blog

Blog: Thiemo Ikink, ontwikkelmanager

Thiemo Ikink groeide op in een omgeving van aannemers en werd als van nature richting de bouw getrokken. Na zijn studie verruilde hij het Twentse landschap voor Amsterdam en greep hij zijn kans bij Dura Vermeer. Daar is hij nu zeven jaar werkzaam in de bouw en vastgoed en helemaal op zijn plek.

‘HET VAN NIETS IETS MAKEN EN RESULTATEN ZIEN, DAT IS HET ALLERMOOISTE’

Ik kom uit een klein dorp in de buurt van Ootmarsum en mijn eerste baantje was bij de aannemer om de hoek. Werken bij een groot bedrijf kon daar weleens gezien worden als ongezellig en als een plek waar je een nummertje bent. Ik wilde zelf kijken of dat nou echt zo was. Daarom ben ik stage gaan lopen bij Dura Vermeer in Hengelo. Dat voelde meteen zo goed, dat ik daar na mijn studie in 2014 verder wilde. Er heerste juist een gemoedelijke, kleinschalige sfeer waar iedereen elkaar kent. Echt een familiebedrijf dus.

 

Ik begon aan de technische kant van het ontwikkelvak en ben sinds januari 2022 ontwikkelmanager. Vanuit die functie ben ik nog meer aan de voorkant van een project betrokken. Ik ben verantwoordelijk voor het bezoeken en aankopen van locaties, het bedenken van een plan en ervoor zorgen dat wat bedacht wordt, ook echt gerealiseerd kan worden. Wat en wie gaan we hier huisvesten en kan dat überhaupt? Het is een enorme puzzel om binnen alle voorwaarden zoals bouwkosten en klimaatdoelstellingen te blijven. Daar ligt de uitdaging.

Alles beter achterlaten

Ik ben dagelijks gefocust op het idee dat ik een locatie of gebied beter wil achterlaten dan ik het aantref.

Familiebedrijf

Bij Dura Vermeer ben je zeker geen nummertje en is de sfeer gemoedelijk en laagdrempelig.

PROJECTEN OM TROTS OP TE ZIJN

Zo'n puzzel heb ik bijvoorbeeld gemaakt voor een woonzorgcomplex op Floriade, Almere. Daar ben ik heel trots op, want in twee jaar tijd is het ons gelukt 130 appartementen te ontwikkelen, te bouwen en opleveren. In die korte tijd zijn alle ambities gerealiseerd. Normaal kan dat acht tot tien jaar duren. 

In datzelfde gebied gaan we nu ook een hele gave wijk maken. De Hortus in Almere is een groene stadswijk met ongeveer 700 woningen en 42.000 m2 commercieel. In mijn rol heb ik samen met een team gekeken naar: Hoeveel woningen gaan we maken? Hoe hoog gaan de torens worden? Welke thematiek geven we de wijk mee en wat is de kracht van dit stukje Almere?

We bouwen daar midden in het bos, om de bomen heen. Alle bloemen en planten gaan we terug laten komen, zodat het voelt als wonen in een parklandschap. We proberen de wijk zo groen en toekomstbestendig mogelijk achter te laten.

 

FOCUS OP DUURZAAMHEID

Ik ben dagelijks gefocust op het idee dat ik een locatie of gebied beter wil achterlaten dan dat ik het heb aangetroffen. Dat kan niet altijd, maar ik probeer het zoveel mogelijk. Daarom ben ik ook zo trots op de Hortus. Hiervoor moesten we duurzaamheid in alles terug laten komen, en dus telkens bewuste keuzes maken. Welke middelen hebben we tot onze beschikking en waar gaan we wat doen? Dat betekent dat je continu de balans moet zoeken. Het doorvoeren van duurzaamheidsaspecten gaat stapje voor stapje. Maar als ik word tegengehouden door marktadviezen en –prijzen, probeer ik toch vast te houden aan mijn intrinsieke motivatie het allerbeste voor de wereld te doen.

 

RUST VINDEN IN DINGEN MAKEN

Het werk dat ik doe is echt onderdeel van mijn leven. Ik kan het nooit helemaal loslaten en moet altijd iets maken. Zo ben ik opgegroeid. Er lagen bij ons thuis altijd gereedschap en oude materialen voor het grijpen. Het zit dus in mijn bloed. Je ziet mij daarom ook niet lang achter een bureau zitten. 

Mijn vriendin vraagt weleens of het werk thuis ietsje minder kan. Samen een rondje wandelen in onze buurt in Amsterdam helpt dan ook niet zoveel, want dan kijk ik continu om me heen met een werkbril op en krijg ik inspiratie. Misschien ben ik wel een workaholic, maar ik kan er niks aan doen, ik vind het gewoon hartstikke leuk. 

Ik tour af en toe op mijn motor, of ga hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. En natuurlijk doe ik andere leuke dingen, maar het van niets iets maken en resultaten zien, dat is het allermooist.

 

Thiemo Ikink, ontwikkelmanager

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.