Vorige
Nieuws

Brug 108, De Clercqstraat over de Da Costagracht krijgt schorten

Brug 108, De Clercqstraat over de Da Costagracht krijgt schorten

Mobilis en Dura Vermeer werken samen aan brug 108, De Clercqstraat over de Da Costagracht in Amsterdam. Dit is de eerste van negen bruggen Oranje Loper die in opdracht van de gemeente Amsterdam wordt uitgevoerd. De afgelopen maanden zijn enorme betonnen onderdelen gebouwd op de werkplaats bij de Papierweg. In bouwtaal noemen we deze onderdelen ook wel schorten. De komende weken monteren we deze schorten stuk voor stuk onder en naast brug 108. Zo maken we brug 108 weer klaar voor de toekomst.

'Na sloop volgt opbouw', wijst uitvoerder Benjamin van Kooten naar brug 108. 'Eerst hebben we vooral veel oude onderdelen weggehaald. En nu zijn we echt gestart met het vernieuwen van de noordkant van brug 108.' Tussen Bagels & Beans en IJscuypje worden in totaal drieëntwintig betonnen schorten geplaatst. De lichtste weegt 1200 kg en de zwaarste 4147 kg. De onderdelen verschillen ook in afmeting. Sommige zijn maar 1,5 meter hoog, andere meten wel 3,5 meter. De onderdelen zijn niet ter plekke gebouwd maar op de werkplaats in het Westelijk Havengebied.

Minikraan

Op maandag 30 januari kwam het eerste betonnen onderdeel aan. 'We moeten heel precies werken, want de schorten moeten op de millimeter nauwkeurig worden geplaatst', zegt Benjamin. Een grote kraan op de brug hijst de onderdelen eerst in het water. Daarna worden ze door een minikraan overgepakt en naar hun plek gebracht. Hier wordt de muur met bouten vastgezet. Op deze manier kunnen 1 tot 2 betonnen schorten per dag worden gemonteerd.

Brug 108, De Clercqstraat over de Da Costagracht krijgt schorten

Per dag worden 1 tot 2 betonnen schorten gemonteerd

Brug 108, De Clercqstraat over de Da Costagracht krijgt schorten (2)

Als de onderdelen zijn bevestigd, komt er nóg een wand van beton achter met een dragende functie.

Schil

Als de schorten eenmaal op hun plek staan, is het nog niet klaar. Benjamin: 'Je kunt de schorten met een schil vergelijken. Deze schil bepaalt het uiterlijk en geeft de kade zijn vorm. Als de onderdelen van deze schil bevestigd zijn, komt vlak hierachter nóg een wand van beton. Deze maken we ter plekke en heeft een dragende functie. Hierop steunt dus een deel van de brug en de kade. Tot slot brengen we daarachter weer grond aan en plaatsen we bovenop de grond de straatstenen.'

In ere hersteld

Er komen nog bakstenen en natuursteen op het kale beton. Op de onderste rand, die onder water staat, is het baksteen en natuursteen op de werkplaats al tegen de onderdelen geplaatst. Benjamin: 'Daar konden we er goed bij, anders zouden we straks onder water moeten metselen.' Aan de buitenkant is niets meer van het beton te zien als alle bakstenen en natuurstenen op hun plek zitten. 'Dat is ook de opdracht: aan de ene kant moeten we de brug vernieuwen, aan de andere kant moet de brug in ere hersteld worden. Dat houdt in dat de brug zijn bijzondere uitstraling behoudt.'

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!