Vorige
Nieuws

Derde prijs en publieksprijs voor paper Omgevingsmanagement in 2030

Tijdens de digitale Landelijke Omgevingsmanagementdag (LOMD) op woensdag 18 november 2020 heeft Dura Vermeer de publieksprijs en de derde prijs namens de jury ontvangen voor zijn paper over omgevingsmanagement in 2030. Een beloning en motivatie voor de koers die binnen Dura Vermeer is ingezet als het gaat om de rol en inzet van omgevingsmanagement.

Het thema van de LOMD 2020 was ‘What’s next?!’ waarvoor diverse gastsprekers waren uitgenodigd en workshops werden georganiseerd. Daarnaast kon een paper ingediend worden die aansloot op het thema. Dura Vermeer-collega’s Els Geurts, omgevingsmanager en Monica Melis, vakgroepmanager Omgevingsmanagement schreven samen met samenwerkingspartners een paper over de veranderende rol van opdrachtnemers in relatie tot contractvormen.

‘Super dat we deze twee prijzen hebben ontvangen! Door de visie onder andere te onderbouwen met voorbeelden van projecten en quotes van eigen en externe omgevingsmanagers hebben we de derde plaats kunnen bemachtigen van de jury. Maar het mooiste is het compliment van onze collega omgevingsmanagers met de publieksprijs.’ vertelt Monica Melis. ‘Als we de lijn van de ontwikkelingen in de afgelopen twintig jaar doortrekken, zien we dat we steeds vaker gelijkwaardig instappen als opdrachtgever en opdrachtnemer en de traditionele rolverdeling vervaagt. Hierbij is samenwerking de sleutel tot succes. Vertrouwen en loslaten zijn de kernelementen. Op basis van competenties en kwaliteiten wordt gezamenlijk bepaald wie in het kernteam zitten en vervolgens worden de onderliggende teams geformeerd. Dit vraagt van een bouwer om in te stappen in het politieke spectrum en hier voelsprieten voor te ontwikkelen. Van een opdrachtgever vraagt dit om vertrouwen en loslaten. Voor beide vraagt dit een verandering in houding en gedrag. Het gaat erom dat je project versterkt met elkaars kracht, kennis en kunde. We zijn nu nog geneigd om in traditionele hokjes te denken van de rollen ‘opdrachtgever’ en ‘opdrachtnemer’. Samenwerken is los durven laten en de ander in jouw wereld in laten stappen. Als ons dit gezamenlijk lukt, zijn in 2030 de traditionele hokjes nauwelijks meer merkbaar.’

GROTE AANWEZIGHEID TIJDENS LOMD

De LOMD wordt georganiseerd om iedereen die werkzaam is in het vakgebied omgevingsmanagement te inspireren. Dura Vermeer heeft voor deze dag vier workshops georganiseerd: ‘Het geheim van Spooromgeving Geldermalsen’, ‘De volgende stap in de interne positionering omgevingsmanagement binnen bouwbedrijven’, ‘Omgevingswet in relatie tot participatie’ en ‘De strategische aanpak van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum’. Het was de eerste keer dat Dura Vermeer een actieve bijdrage heeft geleverd aan de LOMD op deze schaal. 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!