Vorige
Nieuws

Dijkzone Alliantie aan de slag met zelfsluitende kering voor Maashoek

Dijkzone Alliantie Styl Maashoek Ondertekening

Een waterkering die “uit zichzelf” omhoog komt en dan de omgeving beschermt tegen bijna drie meter hoog Maaswater. Met dit knappe staaltje Nederlands ingenieurswerk gaat de Dijkzone Alliantie – een bouwcombinatie van Ploegam, Hollandia Infra en Dura Vermeer in samenwerking met Vlotterkering BV – in opdracht van Waterschap Limburg de Maashoek in het Limburgse kloosterdorp Steyl hoogwaterveilig maken voor de toekomst.

Dit uniek type waterkering is nog niet eerder gebouwd. Na een intensieve aanbesteding mag de Dijkzone Alliantie voor Waterschap Limburg aan de slag met de uitwerking van het ontwerp voor deze kering. Het project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. 

Een strenge selectie

De huidige kering “op Steyl” is niet hoog en niet sterk genoeg. Bij het hoogwater afgelopen zomer was bijvoorbeeld een noodmaatregel nodig. Steyl heeft een van rijkswege beschermd dorpsgezicht; zowel het zicht óp als vanaf de Maas zijn bijzonder. De zelfsluitende kering ontneemt dat uitzicht vanaf en naar het openbare plein straks alleen op het moment dat het ook echt nodig is: bij hoogwater. In de aanbesteding vond daarom de afgelopen periode een strenge selectie plaats, waarbij op prijs, ruimtelijke kwaliteit, omgevingshinder en technische betrouwbaarheid werd getoetst. Het idee van de Dijkzone Alliantie kreeg de hoogste totaalscore van alle aanbieders.

Waterdicht

Het is een scharnierend vlottersysteem van een stalen klep met aan de onderzijde drijvers die volledig zijn beschermd. De drijvers liggen in een betonnen bak. Als bij hoogwater de bak volloopt, stijgt de kering naar haar kerende positie. Rubberen profielen zorgen voor een waterdichte afsluiting aan de onderkant en bij de poorten.

Buitendijks balkon

‘De techniek is eigenlijk heel simpel, en toch enorm robuust, zodat dat we er vertrouwen in hebben dat Steyl en Venlo goed beschermd zijn bij hoogwater’, stelt bestuurder Jos Teeuwen. Ook is het ontwerp bijzonder, omdat het openbaar gebied aan de buitenkant van de kering is verwerkt. Teeuwen: ‘Dat betekent dat de bewoners, die in Steyl dicht op de kering wonen, zo min mogelijk last hebben van recreanten. Een goede zaak, want we weten dat zij zich wel zorgen maken over meer drukte voor hun deur.’ De Dijkzone Alliantie is trots dat ze de Vlotterkering®, die in 2006 werd ontworpen door G. Jansen en J. Vermond, nu verder kan doorontwikkelen. Directeur Gijs Ploegmakers van Ploegam: “Hiermee creëren we eigenlijk een soort buitendijks balkon voor Steyl.’

Plannen uitwerken

De plannen van de Dijkzone Alliantie zijn nog niet in detail uitgewerkt. De input van de omgeving wordt verwerkt in een definitief projectplan en er worden nog de nodige onderzoeken gedaan. Daarmee wordt het ontwerp voor de kering de komende periode verder uitgewerkt. De plannen tot zover zijn te bekijken op de website van Waterschap Limburg.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij

Hoe werkt de zelfsluitende waterkering?

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Somia Marchouch

Vakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
Somia Marchouch