Vorige
Nieuws

Feestelijke Opening van de Hemsterhuisbrug en Vernieuwde Kademuren Noordwal

Feestelijke opening van de Hemsterhuisbrug en Vernieuwde Kademuren Noordwal 2024 mei

Een feestelijk moment in Den Haag met de opening van de gerenoveerde Hemsterhuisbrug en vernieuwde kademuren aan de Noordwal door wethouder Robert Barker. Met oog voor duurzaamheid en respect voor het erfgoed hebben de gemeente Den Haag en bouwpartners Dura Vermeer, Gebr. De Koning en Van der Zalm de renovatie voltooid. 

Duurzame restauratie hemsterhuisbrug

De monumentale Hemsterhuisbrug is grondig gerenoveerd met een focus op duurzaamheid. Originele onderdelen zijn hergebruikt of nauwkeurig nagemaakt, waarbij historische bouwtechnieken zijn toegepast, zoals het gieten van staal. Het iconische brugwachtershuisje is teruggeplaatst om het historische karakter te versterken. Hierin zijn de technische installaties en het bedienpaneel voor de brug geplaatst, om deze lokaal te kunnen bedienen. 

Feestelijke opening van de Hemsterhuisbrug en Vernieuwde Kademuren Noordwal 2024 mei

Terug van weggeweest

De brug is opnieuw draaibaar gemaakt.

Overhandiging verhalenbundel Hemsterhuisbrug

De Hemsterhuisbrug is een brug met een verhaal. De brug is Haags industrieel erfgoed met een verhaal dat meer vertelt over de ontwikkelingen van de stad. Dit verhaal is terug te lezen in een speciaal hiervoor gemaakt boekje in samenwerking met Koos Havelaar. Hij is voorzitter van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) en één van de initiatiefnemers voor het in ere herstellen van de brug. Tijdens de opening overhandigde Wethouder Robert Barker de eerste exemplaren aan de initiatiefnemers. 

Op naar Net Zero 

Ook op dit project hebben we invulling gegeven aan onze Net Zero strategie; een reductie van 50% in 2030 en nul CO2-uitstoot vóór 2050. Zo zijn de monumentale onderdelen van de brug hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Daarnaast bestaan de landhoofden van de brug voor een groot deel uit natuursteen. Het natuursteen van de huidige landhoofden is door specialist MeestersIN gerestaureerd met als uitgangspunt 95% hergebruik. Uiteraard is er ook gebruikgemaakt van duurzaam geproduceerd beton en hout. 

Foto's: Jurriaan Brobbel en Frank Jansen  -  Gemeente Den Haag. 

1
4
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Gerard van den Burger

Bedrijfsleider wegen Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Regio Zuid-Holland
Gerard van den Burger