Vorige
Nieuws

Het is zover, project Rijwielstallingen Tilburg is gereed!

Na een gefaseerde projectduur van een kleine 3 jaar is op woensdag 17 november de tweede (zuidelijke) rijwielstalling naast Tilburg Centraal Station in gebruik genomen. Naast de 4000 fietsparkeerplekken in de eerste, noordelijke, stalling zijn nu circa 3500 extra plekken beschikbaar. De uitbreiding van de fietsparkeervoorzieningen rondom het station is onderdeel van het toekomstbestendig maken van het gehele centrumgebied.

De zuidelijke rijwielstalling heeft dezelfde buitenvorm als de noordelijke stalling, met een staal-/glasgevel. Uniek voor dit tweede stallingsgebouw is dat het rondom het monumentale postperron heen is gebouwd. Dit was direct één van de grootste uitdagingen in het project. Naast de beperkte logistieke bereikbaarheid werd tijdens de bouw verborgen scheurvorming in het bestaande dek ontdekt. Na camera-inspecties en een proefbelastingsonderzoek kon dit dek toch behouden worden als verdiepingsvloer voor de stalling.

Duurzame oplossingen

De stalling is duurzaam gerealiseerd, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. De gepotdekselde glazen gevel zorgt voor natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval, wat de behoefte aan verlichting minimaliseert. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig en blijft tot een minimum beperkt wanneer er niemand aanwezig is. Daarnaast is het dak beplant als sedumdaktuin. Dit zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat van de fietsenstalling. Als eyecatcher is de oorspronkelijke toegangstrap tot het perrondek omgebouwd tot een groene helling met Wildflowermat en struiken, waardoor de stalling ook bijdraagt aan de biodiversiteit.

Nieuwste snufjes

In de inrichting van de stalling zijn in de laatste fase nog innovatieve elementen ingepast, die bijdragen aan een hoge kwaliteit en functionaliteit. Middels het Bike lane systeem kunnen reizigers via een doorloopstrook hun OV-pas aanbieden zodat de fiets automatisch gedetecteerd wordt. Dit betekent dat deze sneller gestald kan worden. Het SlimSlot systeem zorgt voor een geautomatiseerde uitgifte van OV-fietsen.

1
6
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Twan van Bokhoven

Bedrijfsleider wegen Dura Vermeer Infra Regio Zuid Oost Regio Limburg, Regio Gelderland
Twan van Bokhoven