Vorige
Nieuws

Lely Campus Maassluis: duurzame uitbreiding langs de A20

In samenwerking met Stedenbouw is dit artikel geplaatst in de Stedenbouw 768 in juli 2021.

Wie regelmatig over rijksweg A20 bij Maassluis rijdt, is het vast al opgevallen: Lely, een internationaal familiebedrijf in de agrisector, is flink aan het uitbreiden. In anderhalf jaar tijd wordt de huidige faciliteit op de Lely Campus verdubbeld, met drie vleugels kantoorruimte (ca. 12.000 m2) en een nieuwe productiehal (ca. 21.000 m2). De uitbreiding wordt net als de bestaande bouw uit 2014 gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Zuid West, met maximaal oog voor duurzaamheid en volledig conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria. De uitbreiding wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd.

Dura Vermeer Bouw Zuid West werd eind 2019 bij het bouwteam betrokken, om mee te denken over het ontwerp en bouwsysteem van de nieuwbouw. Na de sloop van de oude fabriekshallen op de campus en het bouwrijp maken van de grond kon in juli 2020 gestart worden met de heiwerkzaamheden. “Hierbij zijn 1.900 in de grond gevormde palen toegepast”, vertelt Aad van Os, Bedrijfsleider van Dura Vermeer Bouw Zuid West. “Bovenop de Vibropalen zijn prefab betonnen funderingselementen en poeren aangebracht. De begane grondvloeren betreffen grotendeels kanaalplaatvloeren met een gewapende druklaag, terwijl in de kantoorvleugels is gekozen voor kanaalplaten in combinatie met een staalplaat-betonvloer.”

FOCUS OP SNELHEID, KWALITEIT ÉN VEILIGHEID

“Het skelet van de productiehal bestaat grotendeels uit kolommen, balken en TT-platen in prefab beton”, vertelt Van Os. “Een logische keuze, omdat hiermee efficiënt én snel gebouwd kan worden. Bovendien worden processen beter beheersbaar en is de bouwplaats schoner, wat de veiligheid én kwaliteit ten goede komt.” Voor de kantoorvleugels is gekozen voor een transparante en open hoofddraagconstructie van staal, waarbij horizontale en verticale vakwerken de benodigde stabiliteit borgen.

“De kantoorvleugels worden afgewerkt met aluminium vliesgevels, waarachter de geboute/gelaste staalconstructie nog goed zichtbaar is. Daarmee komen we tegemoet aan de hightech uitstraling die Lely en ConverseArchitects voor ogen hadden.” De vliesgevels worden afgewisseld met sterk isolerende stalen sandwichpanelen in een specifieke afwerking, die tevens worden toegepast op de productiehal en waarin eenvoudig verblijfsruimten voor vleermuizen en gierzwaluwen geïntegreerd kunnen worden. Bij de keuze voor de beglazing is nadrukkelijk rekening gehouden met het verkeersgeluid van de A20.

 

BREEAM-NL ‘OUTSTANDING’

In navolging van een BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat streeft Dura Vermeer Bouw Zuid West ook naar bijbehorend oplevercertificaat. “Onder andere de bouwconstructie, technische installaties, terreininrichting en het materiaalgebruik leveren hier een belangrijke bijdrage aan”, vertelt Van Os. “Op het dak van de productiehal komen 535 parkeerplaatsen. De toevoeging van groen op het dak moet de biodiversiteit stimuleren. Circa 6.000 m2 zonnepanelen en een WKO-installatie voorzien in een duurzame energieopwekking, waardoor het gebouw tevens voldoet aan een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van minder dan 0. Daarnaast wordt afval actief gerecycled en wordt 80% van de recyclebare materialen van de bouwplaats hergebruikt.”

 

Bekijk hier het artikel in Stedenbouw

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!