Vorige
Nieuws

Nelson Mandelabrug door Savera na acht weken weer in gebruik

Renovatie Nelson Mandelabrug, Zoetermeer

De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is op donderdag 26 januari weer succesvol in gebruik genomen. De brug werd voor een deel ontmanteld door Savera Mandela Brug, een combinatie van Dura Vermeer en Hollandia, nadat de brug op 2 december 2022 werd afgesloten voor al het verkeer in verband met de veiligheid. Het brugdeel over de rijksweg A12 is in zijn geheel weggehaald, inclusief de glazen overkapping. De brugdelen over het spoor en de Zuidweg hebben een ondersteuning gekregen en worden daardoor gestabiliseerd.

Samen met projectpartners Wagemaker, DDM, Sarens, Janson Bridging en Van ’t Hek is in acht dagen samen met de gemeente Zoetermeer en haar adviseurs een robuust plan ontwikkeld om de Nelson Mandelabrug binnen acht weken weer veilig bruikbaar te maken.

Renovatie Nelson Mandelabrug, Zoetermeer

Vervangend brugdeel

In de afgelopen weken is door Savera Mandela Brug een ondersteuningsconstructie aangebracht onder een deel van de Mandelabrug en het brugdeel boven de A12 is ontmanteld. Daarnaast is een vervangend brugdeel over de A12 geplaatst om de verbinding te herstellen. Tijdens de werkzaamheden is de scheurvorming in de brug continu gemonitord en de alarmering bleef bestaan zodat, indien nodig, Rijkswaterstaat en alle andere partijen tijdig gewaarschuwd konden worden als zich veranderingen voordeden.

Uitvoering

Het brugdeel boven de A12 werd verwijderd door deze uit te rijden. Dit betekent dat het brugdeel inclusief glazen overkapping in zijn geheel is opgetild en verplaatst naar een naastgelegen terrein langs de A12. Daar is de overkapping uit elkaar gehaald en afgevoerd. Het betonnen brugdek zal de komende tijd op deze locatie blijven liggen, zodat deze in de toekomst versterkt en weer teruggeplaatst kan worden.

Erik Alink, projectmanager bij Dura Vermeer: ‘Dit soort projecten kom je niet vaak tegen. We hebben samen met onze partners in korte tijd veel werk kunnen verzetten, zelfs in de periode tussen kerst en oud en nieuw. Het is bijzonder om te zien hoe iedereen vol voor dit project wilde gaan om de veiligheid voor gebruikers zo snel mogelijk te waarborgen. Als projectmanager maakt mij dit heel trots.’

Renovatie Nelson Mandelabrug, Zoetermeer

Brugdeel

Het brugdeel boven de A12 is tijdens de uitvoering in zijn geheel opgetild en verplaatst naar een naastgelegen terrein langs de A12.

Renovatie Nelson Mandelabrug, Zoetermeer

Herstel Nelson Mandelabrug

Binnen acht dagen is een plan ontwikkeld met de betrokken projectpartners om de Nelson Mandelabrug weer veilig bruikbaar te maken.

Over Savera

Dura Vermeer maakt deel uit van SAVERA: Samenwerkingsverband voor de Vervanging en Renovatie Aanpak. Samen met andere bedrijven en ingenieursbureaus dekken we alle specialismen en kunnen we een integrale, duurzame aanpak aanbieden. Er wordt in wisselende formaties ingeschreven op infrastructurele werken.

Weghalen brugdeel Nelson Mandelabrug

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!