Vorige
Nieuws

Ook de N242 in Hollands Kroon heeft nu ‘superasfalt’

De provincie Noord-Holland heeft bij onderhoudswerkzaamheden opnieuw een stuk superasfalt aangelegd op de N242 in de gemeente Hollands Kroon. WaakSaam, een combinatie waar Dura Vermeer onderdeel van is, heeft dit onlangs aangebracht. Ter hoogte van Verlaat is over een stuk van 400 meter epoxy toegevoegd aan geluidsreducerend asfalt. Hierdoor wordt de levensduur verlengd en neemt de belasting op het milieu af. 

Superasfalt

In superasfalt zit epoxy, waardoor het langer meegaat dan gewoon asfalt. Eerder werd al een strook van 300 meter superasfalt op de rijbaan van de N240 in de gemeente Hollands Kroon aangebracht. Hier was de epoxy toegevoegd aan normaal asfalt. Het speciale aan de nu aangebrachte strook op de N242 is de toevoeging van epoxy aan geluidsreducerend asfalt in plaats van aan normaal asfalt.

N242

Minder uitstoot

Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Het toevoegen van epoxy maakt het asfalt elastischer en beter bestand tegen verouderingsverschijnselen, zoals het loslaten van steenslag. Het rafelt minder snel en het asfalt blijft langer als ‘nieuw’. Normaal gesproken gaat een geluidsreducerend wegdek ongeveer 8 jaar mee. Met de toevoeging van epoxy wordt dit verhoogd naar 13 tot 15 jaar. Door de langere levensduur is minder (onderhouds)werk aan de weg nodig, waarmee de belasting op het milieu afneemt. Dit is ook  goed nieuws voor weggebruikers en omwonenden, want minder onderhoud betekent minder overlast van werkzaamheden.

minder overlast

De CO2-uitstoot wordt aanzienlijk verminderd door gebruik te maken van asfalt met epoxy. De productietemperatuur van asfalt met epoxy ligt op ongeveer 135°C, in plaats van de 160-170°C van standaard asfalt. Dit betekent een forse vermindering van het brandstofverbruik – en dus CO2-uitstoot - bij de installaties die het asfalt mengen.

Samenwerking

De toepassing van het epoxyasfalt is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Dura Vermeer is het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering. De proef wordt uitgevoerd door WaakSaam, de gebiedsaannemer in de Kop van Noord-Holland.

Werkzaamheden N242

Verduurzamen eigen infrastructuur

De provincie Noord-Holland werkt samen met partners aan het verduurzamen van de eigen wegen, kanalen, bruggen en viaducten. Als eigenaar van al deze infrastructuur neemt de provincie  maatregelen om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het verlengen van de levensduur van de infrastructuur. De provincie wil 100% circulair bouwen in 2050. Door deze ambitie en aanpak werkt de provincie Noord-Holland aan een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor nu en in de toekomst.

Over WaakSaam

Gebiedsaannemer WaakSaam voert per 1 september 2015 in de Kop van Noord-Holland het beheer en onderhoud uit aan de infrastructuur, gebouwen en terreinen van de provincie Noord-Holland. WaakSaam heeft van de provincie Noord-Holland de opdracht gekregen om het gebied gedurende tien jaar te onderhouden en beheren. WaakSaam is een combinatie van vier bedrijven: Dura Vermeer, Ploegam, Van den Biggelaar en Van Doorn. In het gebiedscontract zijn het vaste en variabele onderhoud en enkele vervangingen van (vaar)wegen, groen en civieltechnische kunstwerken (zoals viaducten en bruggen) gebundeld.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

Lees meer van Dura Vermeer Infra Assetmanagement Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!