Vorige
Nieuws

Stuw Watermaten visvriendelijk gerenoveerd

Dronefoto van stuw Watermaten

Vanuit de bouwteamovereenkomst waarbinnen Dura Vermeer samen met 3 andere bouwers zo’n 60 gemalen en stuwen van Waterschap Drents Overijsselse Delta renoveert, is stuw Watermaten weer helemaal toekomstbestendig gemaakt. Afgelopen vrijdag is de vernieuwde stuw opgeleverd.

Stuw Watermaten is gelegen in de Westerborkerstroom vlakbij Westerbork in Drenthe en sterk aan een grote opknapbeurt toe. Het bijzondere van dit project is dat naast de stuw een vispassage is aangebracht. De bestaande betonconstructie en stuwklep is gehandhaafd, waarbij de stuwklep is gereviseerd. De overige onderdelen van de stuw zijn vervangen. Mooi is dat de hardhouten damwanden nog van voldoende kwaliteit waren om opnieuw te gebruiken en geen nieuw materiaal nodig was. De vernieuwde stuw kan nu op afstand op peil worden gezet door de peilbeheerder van het waterschap. Aangezien de stuw een eindje van de openbare weg ligt, is hij daar erg blij mee.

BOUWTEAM

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) renoveert tussen 2019 en 2023 zo’n 60 gemalen en stuwen. Hiervoor zijn overeenkomsten gesloten met de vier partijen Dubbink, GMB Civiel, Van Heteren Weg- en waterbouw en Dura Vermeer. Het gaat om gemalen en stuwen verspreid in het gehele werkgebied van het waterschap. Dit gebied strekt zich uit van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen.

Deze gemalen en stuwen voldoen op een aantal punten niet meer aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer. Daarom is renovatie of vervanging noodzakelijk. WDODelta gaat met de partijen een verbintenis aan voor vier jaar, waarbij elke partij de uitvoering van circa 15 objecten voor zijn rekening neemt.

GEMALEN EN STUWEN

Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water. Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 340 gemalen en 1.960 stuwen, die gemiddeld eens in de 25 jaar worden gerenoveerd of vervangen.

1
3
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.