Vorige
Nieuws

Duurzame renovatie stuwcomplex in Wijhe

Renovatie Stuw Soestwetering

Duurzame renovatie stuwcomplex in Wijhe

Dura Vermeer gaat in bouwteamverband het stuwcomplex Soestwetering in Wijhe duurzaam renoveren. Dura Vermeer verzorgt deze renovatie als onderdeel van een meerjarige samenwerking tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en vier bouwers. Binnen deze samenwerking worden in vier bouwteams in een periode van vier jaar 60 stuwen en gemalen gerenoveerd die niet meer voldoen aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer.

Het stuwcomplex, dat het waterpeil in de omgeving bewaakt, bestaat uit een betonnen hoofdconstructie met daarin twee geautomatiseerde stuwkleppen. Samen met de opdrachtgever en ingenieur Arcadis bevindt Dura Vermeer zich inmiddels midden in de bouwteamfase.

 

Renovatie Stuw Soestwetering

Renovatie in bouwteamverband

Samen werken we aan een duurzame renovatie.

Duurzame renovatie stuw Soestwetering

Hergebruik? Zo vaak mogelijk!

Samen met het Waterschap kozen we voor hergebruik in plaats van vervanging.

Eerste vruchten van bouwteam geplukt

Deze samenwerkingsvorm werpt zijn vruchten af, net als eerdere projecten in deze meerjarige samenwerking. De originele eisen zijn namelijk aangepast nadat het bouwteam gezamenlijk naar de vraagstelling heeft gekeken. De vraag om een kantelstuw is vervangen door een dubbele kabeltrommel klepstuw. Deze oplossing past beter bij de situatie: het neemt minder ruimte in beslag, de stroomsnelheid blijft gelijk aan die van de huidige stuw en de oplossing is voordeliger.

Hergebruik in plaats van vervanging

Dankzij het werken in bouwteamverband is de scope van de renovatie verduurzaamd en werken wij ook in dit project aan onze ambities “Hergebruik? Zo vaak mogelijk!” en “Uitstoot op 0”. Doordat we al in een vroeg stadium betrokken waren, konden wij bij het bepalen van de uitvraag direct advies uitbrengen. Met gespecialiseerde inspecties toonden we in goede samenwerking met het waterschap aan dat een volledige vervanging van de stuw niet nodig is. De hoofddraagconstructie kan namelijk na renovatiewerkzaamheden nog jaren gebruikt worden. Dit scheelt niet alleen aanzienlijk in kosten; Waterschap Drents Overijsselse Delta bespaart zo ook op primaire grondstoffen. Dit betekent op zijn beurt weer een reductie van de CO2-uitstoot en transportbewegingen.

Planning

Op dit moment werkt het bouwteam hard aan het ontwerp. De werkzaamheden op locatie zijn rond de zomer gepland.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!