Vorige
Nieuws

Week van de Uithoornlijn: basisscholen aan de slag met tramveiligheid

Wethouder Jan Hazen en collega Dennis Huijsmans openen De Week van de Uithoornlijn

Hoe weet je dat er een tram aankomt en waar moet je opletten bij het oversteken? Dat en meer leren kinderen op basisscholen in Uithoorn en De Kwakel tijdens de Week van de Uithoornlijn. Deze week brengt leerlingen in contact met veiligheid rondom de tram, zowel in de klas als in de praktijk.

Vandaag - woensdag 1 november 2023 - vond de officiële aftrap van de Week van de Uithoornlijn plaats. Wethouder Jan Hazen nam samen met groep 4C van basisschool De Kwikstaart deel aan de interactieve quiz. De leerlingen leren op deze manier meer over hoe veilig om te gaan met de tram en bij overwegen. “Deze lessen zijn een belangrijke stap in het vergroten van de verkeersveiligheid van onze jonge weggebruikers. En ik ben onder de indruk van de vragen en het enthousiasme van deze leerlingen!”, aldus wethouder Hazen.

Veiligheid in de praktijk

De Week van de Uithoornlijn beperkt zich niet tot het klaslokaal. Tot en met woensdag 8 november krijgen basisscholen die in de buurt van de tramlijn liggen de kans om de opgedane kennis direct in praktijk te brengen. De leerlingen leren bij halte Aan de Zoom meer over de waarschuwingssystemen maar ook over gedrag op het perron. De leerkrachten van de praktijkles zijn projectleden van Dura Vermeer. “Het was gaaf dat wij als een van de eerste op het perron mochten lopen”, vertelt een van de leerlingen. “En de leukste verkeersles is dat ik bij het oversteken contact kan maken met de conducteur, bijvoorbeeld door te zwaaien.”

Wethouder Jan Hazen en collega Dennis Huijsmans openen De Week van de Uithoornlijn

Wethouder Jan Hazen en collega Dennis Huijsman openen De Week van de Uithoornlijn

Uithoornlijn, oktober 2023

Een praktijkles langs de nieuwe Uithoornlijn

Lancering nieuwe video #veiligronddebouw

Bij de Week van de Uithoornlijn hoort ook een nieuwe instructievideo: over tramveiligheid. De instructievideo is een toevoeging aan de reeks #VeiligronddeBouw en zoomt in op de veiligheid rondom de tram, spoorwegovergang en waar je op moet letten om veilig over te steken. De video wordt aan 2.200 leerlingen van Uithoorn getoond en is daarnaast voor iedereen te zien. 

#VeiligronddeBouw - Trams in Uithoorn

Samenwerking

Dura Vermeer en de projectorganisatie sloegen de handen ineen om een passend lespakket voor de basisscholen samen te stellen. Voor de groepen 3 t/m 5 bestaat die uit een video en quiz. De groepen 6 t/m 8 kunnen zelfstandig een digitale lesmodule doorlopen. “Verkeersveiligheid gaat iedereen aan en we zijn trots dat we hier ons steentje aan bij kunnen dragen. En wie weet enthousiasmeren we de jonge generatie ook om straks gebruik te maken van de tram”, aldus projectmanager Dennis Huijsman. Ook jeugdagent Kim van der Weij, van het basisteam Aalsmeer Uithoorn, gaf via sociale media haar 3 tips om veilig over te steken: ‘Goed opletten, luisteren en kijken!’

Bekijk de video van jeugdagent Kim van der Weij

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Dode hoek
Verkeersregelaars
Bouwverkeer
Trams
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!