Vorige
Garenmarkt Leiden

Parkeren en recreëren in het centrum van Leiden

Leiden
2017 - 2020
€ 27.500.000
Gemeente
Infra

Voldoende parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor de gemeente Leiden. Bouwcombinatie Parkeergarages Leiden, bestaande uit Dura Vermeer en BESIX, heeft daarom in Leiden de bouw van Parkeergarage Garenmarkt gerealiseerd. De 16 meter diepe parkeergarage biedt plaats voor 425 auto’s. Deze parkeerplaatsen zijn verdeeld over vijf parkeerlagen.

Voldoende plek

425 parkeerplaatsen.

In de binnenstad

16 meter diep met historische panden op een kleine afstand.

OVERLAST BEPERKEN 

Bouwen midden in de binnenstad, vaak betekent dat overlast. De bouwcombinatie heeft daarom veel aandacht besteed aan het betrekken van de omwonenden bij de bouw. Om overlast zoveel mogelijk te beperken, is er gebruik gemaakt van verschillende bouwtechnieken. Zo is er bijvoorbeeld trillingsarm gebouwd bij het plaatsen van de funderingen en werd zand en grond via leidingen afgevoerd in plaats van door vrachtauto’s.

UITDAGENDE TAAK

Geen makkelijke taak: bouwen op een krappe bouwlocatie met historische panden op steenworp afstand. Om meer werkruimte te creëren is daarom al vroeg tijdens het project een deel van het dak van de garage gebouwd in de vorm van een betonnen stempelraam. Dit stempelraam heeft gediend als werkplek voor divers materieel en als opstelplaats voor de torenkraan.

HERINRICHTING PLEIN

Met de auto’s onder de grond, was er ruimte voor een mooi groen stadsplein. Alleen kunnen er niet zomaar gras en bomen geplant worden op een betonnen dak. Om het groen het hele jaar te voorzien van voldoende water heeft Dura Vermeer eerst een laag filtratiekratten geïnstalleerd op het gehele dak voordat de normale grond en zandlagen werden aangebracht. Deze kratten vangen het regenwater op en maken dit beschikbaar voor het groen op het plein.

Herinrichting

Groen, autovrij plein samen met buurt ontworpen.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!