Vorige
Parkeergarage Lammermarkt

Parkeren op z'n diepst in het centrum van Leiden

214 parkeerplaatsen

Leiden
02/2014 - 03/2017
Gemeente
Infra

Dura Vermeer heeft samen met BESIX in Leiden de bouw van een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Pal naast Molen de Valk ligt de Lammermarkt, een parkeerterrein met 214 parkeerplaatsen. Voldoende parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor de gemeente Leiden. Daarom kreeg Leiden twee grote ondergrondse parkeergarages aan de rand van het centrum: onder de Garenmarkt en onder de Lammermarkt. Dit zorgt voor totaal 950 parkeerplaatsen. Begin 2014 startte Dura Vermeer met het realiseren van 525 parkeerplekken onder de Lammermarkt. De parkeergarage gaat circa 22 meter de grond in en is hiermee de diepste parkeergarage van Nederland. 

Oplevering april 2017

Na 3 jaar is de parkeergarage eindelijk open gegaan.

Overlast verminderen

Het drukken van damwanden, het boren van ankers en het aanbrengen van betonnen diepwanden zijn enkele voorbeelden van bouwtechnieken om de overlast te verminderen.

CILINDERVORM

De realisatie van de parkeergarage Lammermarkt vond op een relatief kleine ruimte plaats. Daarom is gekozen om te bouwen in een cilindervorm. Dit maakt de parkeergarage ook gebruiksvriendelijk. Als autobestuurder rijd je via de buitenste rijbaan naar beneden en passeer je de beschikbare parkeerplaatsen. Via de binnenste rijbaan kan je weer omhoog rijden, naar buiten.

OVERLAST VERMINDEREN

Bouwen midden in de binnenstad, dat betekent overlast. Om dit zoveel mogelijk te beperken, zijn er verschillende bouwtechnieken gebruikt. Het drukken van damwanden, het boren van ankers en het aanbrengen van betonnen diepwanden zijn daar enkele voorbeelden van.

Totaal is er ruim 60.000 kubieke meter grond ontgraven. Als vrachtwagens deze grond allemaal hadden moeten wegbrengen, was dat een groot karwei geweest. Elke dag hadden dan ongeveer zestig vrachtwagens deze grond moeten afvoeren. Daarom hebben we een persleiding aangelegd. Hiermee is de grond, door de grachten, afgevoerd naar een gronddepot buiten de stad.

Het gebied rondom de parkeergarage is tijdens de bouw bereikbaar gebleven voor bezoekers en bewoners. Bezoekers van de stad Leiden werden tijdens de bouw van de garage doorverwezen naar alternatieve parkeergelegenheden.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!