Vorige
Isala en Noorderboog in Meppel

Het eerste all electric ziekenhuis van Nederland

Nieuwbouw en 25 jaar onderhoud voor het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland

Meppel
21 maanden
Bedrijfsleven
Bouwteam
Bouw & Vastgoed

Voor het Isala Diaconessenhuis en het Geriatrisch Revalidatiecentrum Noorderboog hebben we in bouwteam de nieuwbouw in Meppel uitgevoerd. Dura Vermeer was samen met Trebbe en ENGIE (Consortium TDE) verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de exploitatie en energielevering (voor een periode van 25 jaar).

Isala

Isala is een compact ziekenhuis van 17.583 m2 BVO met korte looplijnen voor patiënten en ouderen. De principes van het healing environment, veel daglicht, kleur en uitzicht op natuur, komen in het gehele ziekenhuis terug. Het ziekenhuis heeft onder andere een 7x 24 uurs SEH, een OK-complex met 4 operatiekamers, 1 behandelkamer OK-klasse 2, een kliniek met 100 bedden en 24 bedden dagverpleging, dialyse, oogheelkunde, LAB-ruimten, radiologie en nucleaire geneeskunde.

Noorderboog

Het geriatrisch revalidatiecentrum Noorderboog is 5.337 m2 groot en heeft 64 klinische plaatsen voor de geriatrische revalidatiezorg, ruimte voor dagbehandeling en voorzieningen voor eerstelijns behandeling. De naam van de nieuwe locatie van Noorderboog luidt Reestdal Revalidatie.

Eerste gasloze ziekenhuis van Nederland

Het gebouw is zodanig ontworpen dat het naadloos aansluit bij de locatie in het Reestdal door onder andere een groen dak dat opgaat in het landschap. Het nieuwbouw ziekenhuis in Meppel is helemaal elektrisch en wordt daarmee het eerste all electric ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis heeft geen gasaansluiting. De energie wordt opgewekt door een combinatie van pv-panelen, warmte koudeopslag en warmtepompen.

Fossiele brandstoffen zijn hier niet meer te vinden. En dat is uniek voor een ziekenhuis. Zowel het nieuwe ziekenhuis als Reestdal Revalidatie zijn volledig gasloos. Op medische gassen na, want die zijn noodzakelijk voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en narcosemiddelen. De energie wordt opgewekt door ruim 400 zonnepanelen en opgeslagen door middel van Warmte Koude Opslag (WKO). In een Warmte Koude Opslag-installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Onderhoud en exploitatie door bouwconsortium TDE

Het bouwconsortium TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en EQUANS, was verantwoordelijk voor de bouw. Het ziekenhuis voldoet bij de oplevering aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, hygiëne, flexibel ruimtegebruik en comfort. We hebben hierin al onze expertise kunnen toepassen. De oplevering van het project is gelukkig niet het eindpunt, maar vanaf nu gaat het 25 jaar beheer- en onderhoudscontract in werking en daarmee zijn we ook de komende 25 jaren nog actief in dit prachtige ziekenhuis.

1
5

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!