Vorige
Nieuws

Bedrijventerrein Spoorlanden flink verduurzaamd tijdens eerste deelfase

Spoorlanden, Kampen april 2022

Bouwteam Spoorlanden heeft de eerste deelfase van de revitalisering van bedrijventerrein Spoorlanden in Kampen afgerond. Tijdens de uitvoering van Fase 1A was er veel aandacht voor verduurzaming en klimaatbestendigheid.

Circulair revitaliseren

Bouwteam Spoorlanden werkte tijdens deze fase zoveel mogelijk circulair met behulp van de R-ladder. Erik Last, Projectleider bij Dura Vermeer, licht toe, ‘Ons uitgangspunt bij dit project is om alleen te bouwen wat echt waarde toevoegt en daarbij verspillingen zoveel mogelijk te voorkomen. We mikten dus altijd zo hoog mogelijk op de R-ladder en zakten pas een trede op de ladder als het niet anders kon. Dit is lijn met de gemeente Kampen, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.’

Dit levert veel mooie duurzame voorbeelden op. Zo zijn transportbewegingen gereduceerd door bestaande funderingen ter plaatse te versterken. Verder is materiaal dat vrijkwam beschikbaar gesteld voor hoogwaardig hergebruik in andere infraprojecten. Daarnaast zijn er in het asfalt circulaire bitumen van Roof2Road gebruikt. Door deze bitumen van oud dakbedekking een tweede leven te geven is er een aanzienlijke hoeveelheid CO2 gereduceerd.

Klimaatbestendig

De klimaatbestendige parkeervakken zijn gerealiseerd met biobound grasbetontegels met olifantengras. Deze tegels zijn extra duurzaam doordat er minder grondstoffen voor nodig zijn. De grasbetontegels worden met gras ingezaaid om hittestress te verminderen en een groene uitstraling te realiseren. Om dit doel extra kracht bij te zetten is het aantal groenvakken ook flink uitgebreid. Water kan dankzij het gras bovendien beter worden afgevoerd in de bodem. Bij eventuele zware regenval in de toekomst kan wateroverlast zo worden gereduceerd.

Fase 1B

Op dit moment is Bouwteam Spoorlanden druk bezig met de voorbereiding van fase 1B. Tijdens deze voorbereidingen gaat het bouwteam het gesprek aan met de betrokken bedrijven. Niet alleen over hun bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden, maar juist ook over wat zij kunnen doen om te verduurzamen. De start van de uitvoering van fase 1B is gepland voor medio juni.

Revitalisering Spoorlanden

Dura Vermeer zet zich samen met de gemeente Kampen en Anacon Infra in bouwteam verband in om de bereikbaarheid en leefbaarheid op bedrijventerrein Spoorlanden te verbeteren. Door meer eenheid en structuur aan te brengen, wordt de doorstroming, verkeersveiligheid en uitstraling verbeterd.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!