Vorige
Nieuws

CV-ketels krijgen nieuw leven: ‘Circulariteit hoeft niet ingewikkeld te zijn’

Dat circulariteit niet ingewikkeld hoeft te zijn, ervoer werkvoorbereider Tim van Zwieten van Dura Vermeer Renovatie Midden West tijdens de renovatie van een groep woningen in de Van der Pek-buurt in Amsterdam. Door de handen ineen te slaan met installatiebedrijf Feenstra kregen tientallen CV-ketels die anders op de stort waren beland een nieuw leven. “Heel gaaf dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.”

‘Een simpele optelsom’, zo omschrijft werkvoorbereider Tim het idee om hergebruikte cv-ketels te plaatsen op zijn project in de Van Der Pek-buurt in Amsterdam. Het idee kwam van een ontwikkelaar van Ymere die tevens betrokken was bij een renovatieproject een paar honderd/tientallen meter(s) verderop. “Aangezien die woningen werden aangesloten op de stadverwarming, zouden alle cv-ketels worden afgevoerd. Wij stonden op het punt nieuwe cv-ketels te bestellen omdat aansluiting op stadsverwarming voor de woningen binnen ons project pas over een paar jaar mogelijk is.”

Toen de ontwikkelaar van Ymere een balletje opgooide over of het mogelijk was om de cv-ketels van het ene, naar het andere project over te hevelen, was Tim ‘in principe’ direct enthousiast. “Maar er schoten ook direct allerlei vragen door mijn hoofd”, geeft hij toe. “Hoe halen we de ketels veilig uit de woningen, waar moeten we ze opslaan, hoe is de staat van de ketels en kunnen we wel garanderen dat ze nog jaren meegaan? Bij nieuwe ketels, weten we precies waar we aan toe zijn. Hergebruik heeft meer voeten in de aarde.” Toch was de werkvoorbereider gemotiveerd het idee om te zetten naar een uitvoerbaar plan. “Met het oog op de klimaatverandering vind ik het belangrijk zo weinig afval te produceren en bewust om te gaan met de materialen die we gebruiken. Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat goed functionerende apparaten anno 2022 nog op de stort belanden.”

Zonde

De beren die Tim op de weg zag, werden in één klap weggenomen door installatiebedrijf Feenstra, landelijk specialist op onder meer het gebied van cv-ketels. Feenstra was als ketenpartner van Ymere al betrokken in het ontwerptraject, dus de link met hen was snel gelegd. “Ik vond het een super mooi idee”, vertelt projectleider Stefan Feenstra. “Hoe zonde is het om voor een paar jaar splinternieuwe ketels op te hangen, terwijl er letterlijk om de hoek ketels beschikbaar zijn die nog een paar jaar mee kunnen? We voorkomen deze vorm van kapitaalvernietiging graag voor onze klanten.”

hergebruikte cv-ketel

plaatsing door een collega van Feenstra

Zo goed als nieuw

Werkvoorbereider Tim omschrijft dat Feenstra ‘alles uit handen heeft genomen’. “Voor mijn gevoel is het vanzelf gegaan.” Toch was het geen vanzelfsprekende klus voor het installatiebedrijf. Hergebruik van cv-ketels is niet nieuw, maar op deze schaal en ‘grondige wijze’ had projectleider Stefan het nog niet eerder meegemaakt. “We hergebruiken wel eens een jonge cv-ketel na een onderhoudsbeurt, maar dit betrof dertig ketels waarvan de oudste een levensduur van tien jaar had.” Om de betrouwbaarheid van de warmtebron te borgen, moesten alle ketels volledig gestript worden. “Dat doen we eigenlijk nooit.”

Na het strippen hebben alle ketels een ‘gigantische onderhoudsbeurt’ gehad. “Alle ketels zijn onafhankelijk gemonitord op storingen, problemen zijn opgelost, onderdelen vernieuwd en de historie van de ketels gewist. Het was een flinke klus, maar inmiddels zijn ze weer zo goed als nieuw.” Volgens de projectleider kunnen de ketels nog minstens tien jaar mee: “Dat is toch fantastisch?” En de bewoners? “Die merken geen verschil”, zegt Stefan vol overtuiging. “Ze krijgen er zelfs een splinternieuwe handleiding bij”, vertelt Tim lachend. “Aan alle details is gedacht.”

Logistieke uitdagingen

Waar het onderhoud van cv-ketels voor Feenstra gesneden koek is, bracht het ‘hergebruikidee’ van Ymere op logistiek gebied wel wat uitdagingen met zich mee. Het was volgens de projectleider ‘flink zoeken’ naar een goed moment om de cv-ketels uit de woningen te oogsten. “De aannemer moest daar opeens rekening mee houden tijdens de sloopwerkzaamheden”, legt Stefan uit. “Planningtechnisch was het lastig omdat we slechts een paar woningen per keer konden betreden.” Het heeft heel wat ritjes tussen de vestiging van Feenstra in Heerhugowaard en de woningen in Amsterdam gekost, maar na heel wat gebel over en weer is het allemaal goed gekomen.

Alerter

De dertig gereviseerde cv-ketels liggen inmiddels klaar om weer vervoerd te worden naar hun oude buurtje. Ze krijgen een nieuwe bestemming in volledig gerenoveerde woningen onder de noemer ‘Copekcabana’. “Het is een soort woongemeenschap binnen de Van der Pek-buurt”, legt Tim uit. De woningen die stammen uit begin vorige eeuw zijn volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Het enige wat is behouden, is de gevel. Het hergebruik van de cv-ketels heeft Tim geïnspireerd bij een volgend project aan de voorkant alerter te zijn op circulariteit. “Ik heb nu ervaren dat circulariteit niet ingewikkeld of groot hoeft te zijn. Bij dit project hebben we het heel concreet gemaakt. Het is een kwestie van alertheid en de juiste connecties. Ik ga bij een volgend project zeker kijken of we weer zoiets kunnen inschieten.”

Stefan knikt mee: “Met het oog op de energietransitie denken wij actief mee met klanten over hoe we zo duurzaam mogelijk te werk kunnen gaan. Dit was een fantastisch voorbeeld. Wij staan zeker open voor herhaling in de toekomst.” De werkvoorbereider en projectleider kijken beiden met trots terug op hun samenwerking. “Heel gaaf dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

 

Stefan en Tim op de van der Pekbuurt

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!