Vorige
Nieuws

Eerste deel Centrumplan Losser opgeleverd

Het eerste deel van Centrumplan Losser is op vrijdag 29 januari officieel klaar. Wethouder Jaimi van Essen: 'Een belangrijk moment voor heel Losser. We hebben, ondanks de omstandigheden, toch een manier gevonden om de afronding van de werkzaamheden online met elkaar te vieren. Het bouwteam, inwoners en ondernemers hebben er met elkaar voor gezorgd dat het centrum er weer prachtig bij ligt'.
Anderhalf jaar lang is er gewerkt aan de nieuwe inrichting van de Gronausestraat Noord, Langenkamp en Brinkstraat. Dit is het eerste grootschalige project van het parapluplan centrum Losser: een plan voor een complete metamorfose van het centrum van Losser. Dit plan is één van de grootste projecten van de afgelopen jaren in het dorp, met als doel om de Twentse, landelijke en dorpse identiteit van Losser te versterken en het centrum aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken.
1
4

Samenwerking ondernemers en inwoners

Het bouwteam Centrumplan Losser is een begrip geworden. Projectleider Mark Slooijer: 'Dat we een begrip zijn geworden, hebben we zeker ook te danken aan de grote betrokkenheid van de ondernemers en inwoners van Losser'. De nieuwe inrichting van het centrum was een gigantische klus. Daarbij was het erg belangrijk dat winkelpanden en woningen goed bereikbaar bleven en geluidsoverlast en hinder zo veel mogelijk voorkomen werden. De samenwerking met inwoners en ondernemers is goed verlopen, aldus projectleider Frank Glaubitz van Dura Vermeer: 'Wij voelen ons onderdeel van Losser. We zijn een tijdelijke buurman. Daarom vinden we het belangrijk om hier ook in te investeren en dat hebben we dubbel en dwars teruggekregen. De slogan is waarheid geworden: samen verbinden verbetert! Losser bedankt!'

Duurzaamheid

Een van de doelen van het Centrumplan Losser is het aantrekkelijk maken en houden van het centrum. De klassieke lantaarnpalen, de gebakken klinkers en het aangeplante groen zorgen ervoor dat Losser zijn eigen identiteit heeft behouden en versterkt. Dat zijn onderdelen die direct zichtbaar zijn, maar ook op andere vlakken is er veel werk verricht. Zo is er bijvoorbeeld een gescheiden rioolstelstel aangelegd, zodat regenwater en vuilwater van elkaar gescheiden worden. Regenwater van het dak en de straat komt niet meer in het vuilwaterriool. Hierdoor is de kans op een overstromend riool en daarmee wateroverlast bij hevige regenbuien veel kleiner.

Een ander voorbeeld is de nieuwe, voor het eerst in Nederland op een rotonde toegepaste, asfaltdeklaag Ecopave XL op de rotonde Gronausestraat – Langenkamp. Deze asfaltsoort kan naar verwachting twee keer zo lang blijven liggen en levert daardoor een enorme besparing in kosten, CO2-uitstoot en grondstoffen, maar ook in tijd en hinder, op. 'Ons nieuwe centrum is hierdoor ontzettend duurzaam. We hebben kratten aangebracht onder de parkeerplaatsen die overtollig regenwater opvangen en ook nieuwe bomen aangeplant. Op deze manier hebben we samen met ondernemers, inwoners en het bouwteam gezorgd voor een groen, duurzaam en waterbestendig centrum. Een parel waar we met zijn allen de komende 40, 50 jaar van kunnen gaan genieten. De positieve energie die bij ondernemers, inwoners en de gemeente is losgekomen is fantastisch, dit moeten we met elkaar vasthouden richting de toekomst!', aldus wethouder Jaimi van Essen.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

André van der Vegt

Directeur Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Regio Overijssel, Regio Groningen, Regio Friesland, Regio Drenthe, Regio Gelderland, Regio Utrecht
André van der Vegt