Vorige
Nieuws

Eerste windmolenfundatie Windplanblauw gereed

Eerste fundatiestort Windplanblauw

Een grote mijlpaal bij de bouw van Windplanblauw. Op 17 september is de eerste van in totaal 37 windmolenfundaties gereed gemaakt. Op deze fundaties worden volgend voorjaar de windmolens gebouwd. 

Windplanblauw bestaat uit vier windmolenlijnen, twee ten oosten van Swifterbant en twee ten westen. De eerste volledige fundatie staat op de hoek van de Rendiertocht en de Dronterringweg, de meest rechtse lijn. Michael Terpstra, veiligheidskundige bij Dura Vermeer, is tevreden over de gang van zaken bij de bouw van de eerste fundatie: “Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Alles is gegaan zoals het moest en dat is, zeker voor de veiligheid, natuurlijk wat je wil. Daar zijn we blij om. Op naar de volgende fundaties!”

Bij de bouw van een windmolenfundatie komt veel kijken. Zo moeten er gemiddeld 35 funderingspalen de grond in worden geheid per fundatie. De funderingspalen staan in een cirkel met een doorsnede van circa 20 tot 22 meter; net iets groter dan de middencirkel van een voetbalveld. Vervolgens wordt een ankerkooi geplaatst en het staal gevlochten. In drie fases storten we daarna meer dan 800 kuub beton. Al met al een hele klus! Het beton voor Windplanblauw komt van Kijlstra Betonmortel uit Swifterbant. Zo profiteert de omgeving van de werkzaamheden én verminderen we transport en daarmee hinder en uitstoot.

Voortgang werkzaamheden

Dit najaar worden de laatste inritten, parkwegen en kraanopstelplaatsen klaargemaakt. Tot volgend voorjaar wordt er gewerkt aan het klaarmaken van de overige 36 fundaties. Daarna staat de bouw van de windmolens gepland tot eind 2022. Medio 2023 is het hele project gereed. Het startsein voor de bouw van de windturbines op het IJsselmeer volgt later.

Over Windplanblauw

Windplanblauw is een windpark in de noordwesthoek van Flevoland. 74 windmolens worden hier vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. In totaal hebben deze windturbines een vermogen van ca. 250 Mw. Windplanblauw levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van het Nederlandse Klimaatakkoord om in 2030 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen op te wekken.

Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een omgevingsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad. Ook konden bewoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad investeren in het windpark in de vorm van obligaties. Op de obligatielening van 10 miljoen euro is voor 30 procent door inwoners van Flevoland ingeschreven.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.