Vorige
Blog

“Mijn traineeship bij Dura Vermeer opende deuren waarvan ik het bestaan niet kende”

Marten Hoekstra Dura Vermeer

Toen ik eind 2017 als trainee bij Dura Vermeer begon, bestond het traineeship nog maar net. Ons clubje bedroeg drie trainees – bij een bedrijfsonderdeel binnen de divisie Infra van toen ruim 200 man. Ik wilde me staande houden tussen al die bedreven vakmensen. Zoveel mogelijk zelf doen, mezelf bewijzen. Ik zou alle mogelijkheden die het traineeship biedt, benutten. En dat deed ik. De meest waardevolle les? Mezelf verrassen!

Na mijn studie planologie wilde ik graag bij een ambitieus en ondernemend bedrijf aan de slag. Mijn ervaring beperkte zich tot stages bij overheidsinstanties en ik wilde het roer omgooien. De commerciële wereld verkennen. Ik ging op zoek naar bouwbedrijven en ingenieursbureaus en raakte in gesprek met Dura Vermeer. Het bedrijf kwam op mij over als warm en tegelijkertijd professioneel. De klik was er meteen. Ze wezen me op hun traineeship: dé manier om zowel het bedrijf, als mijn eigen talenten te leren kennen. Te ondervinden wat ik nou echt leuk vindt. Dat voorstel sprak mij zo aan dat ik daar volmondig ja op heb gezegd.

Bepaal je eigen koers

Het traineeship duurt twee jaar, waarbij je in principe elke acht maanden op een nieuwe afdeling werkt. De exacte route die je bewandelt, bepaal je gaandeweg. Doordat je her en der met mensen van verschillende afdelingen in aanraking komt, gaan er nieuwe deuren open. Letterlijk en figuurlijk. Deuren waarvan je misschien niet eens weet dat ze bestaan. Mijn eigen route begon in het tenderteam van SpoorOmgeving Geldermalsen. De eerste maanden bestonden vooral uit meedraaien, kennis opdoen en bekend worden met het bedrijf. Toen het project eenmaal was aangenomen, heb ik geholpen met de opstart. Dat alles opende de weg naar de afdeling waar ik nu, ruim twee jaar later, nog met veel plezier werk: de vakgroep EMVI bij Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten.

Ontdek je talenten

De vakgroep EMVI is verantwoordelijk voor het kwalitatieve deel van de inschrijving. De focus ligt dus niet op de prijs, maar bijvoorbeeld op hoe innovatief of milieubewust een plan van aanpak is. Als EMVI-coördinator is het aan mij om slimme oplossingen te vertalen naar een bondige en overtuigende aanbieding voor de klant. Toen ik mijn traineeship begon, had ik nog nooit van deze functie gehoord. Maar ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen. Het heeft me laten inzien hoe ik mijn creativiteit en strategisch inzicht meer kan inzetten. De klantvraag uitpluizen, het grotere plaatje rondom een probleemstuk zien: dat vind ik prachtig. Dankzij mijn traineeship heb ik dat kunnen ontdekken.

Nieuwe inzichten

De les die mij het meest is bijgebleven, mede omdat het kwartje nog niet zo gek lang geleden viel, is om het team te benutten. Als nieuwkomer voelde ik de drang om mezelf te bewijzen. Ik wilde alles zelf doen. Maar in een sterk bedrijf met gespecialiseerde mensen is dat niet nodig. Sterker nog, het is zonde om de kennis en ervaring van je collega’s niet te gebruiken. Waar ik voorheen nog enige jaloezie bij mezelf bespeurde als een collega een beter idee bedacht dan ik, voel ik nu enthousiasme en trots. Het is leuk als je elkaar kan verrassen met een slimme insteek of een nieuw perspectief. Dura Vermeer is resultaatgericht en die resultaten behalen en vieren we samen.

Kansen grijpen

Trainees worden over het algemeen enorm gewaardeerd voor hun energie en bevlogenheid. Dat was in mijn traineetijd al zo en dat is sindsdien alleen maar gegroeid. Gedurende je traineeship krijg je dan ook tal van kansen om jezelf uit te dagen. Kansen om je talenten te ontdekken en ontwikkelen. Denk aan coaching, trainingen, nieuwe projecten en afdelingen. Durf je die kansen te grijpen, dan zul je zien dat de organisatie je daar van harte in zal steunen. Mijn advies voor nieuwe trainees: neem initiatief, doe die stap naar voren. Maak daarbij fouten en leer daarvan, maar laat het je er niet van weerhouden om opnieuw die stap vooruit te zetten. Ambitie wordt beloond!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.