Vorige
Nieuws

Ruim duizend scholieren werken aan lichtkunstwerk voor twaalfde Amsterdam Light Festival

Van 30 november 2023 t/m 21 januari 2024 vindt het jaarlijkse, toonaangevende Amsterdam Light Festival plaats. Deze editie staan 24 lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars langs de vaar-en wandelroute. Eén van die kunstwerken is ‘Next Connection’ van Yasser Ballemans, die hiervoor samenwerkte met meer dan duizend kinderen van zo’n dertig basisscholen uit heel Amsterdam. Voor dit educatieproject werkt het festival samen met het programma Bruggen en Kademuren van de Gemeente Amsterdam en de bouwbedrijven – waaronder Dura Vermeer – die werken aan het herstel van de bruggen en kademuren.

Educatieproject

Amsterdam Light Festival wil de jonge generatie betrekken bij het festival in hun stad en hen enthousiasmeren voor (licht)kunst, techniek en erfgoed. Dit doen zij met het educatietraject voor het primair onderwijs. Meer dan duizend basisschoolleerlingen van zo’n dertig schoolklassen uit heel Amsterdam leren in workshops over techniek, de historische stad, kunst en licht als kunstvorm.

Samen met kunstenaar Yasser Ballemans werken de leerlingen aan het lichtkunstwerk ‘Next Connection’. Amsterdam is steeds meer een digitale stad, vol met glasvezelkabels. Met de snelheid van het licht communiceren we met elkaar. Juist nu, door de vele digitale verbindingen, is het belangrijk om sociale contacten niet uit het oog te verliezen. Want wie zie jij en wie ziet jou écht? De levendige nieuwe kabel ‘Next Connection’ functioneert als een feestelijke optocht door de stad en brengt kleur, verbinding en leven.

Workshops en rondvaart

Klassen die meedoen aan het educatieproject krijgen een lesprogramma dat bestaat uit drie workshops en een rondvaart. In de eerste workshop onderzoeken de leerlingen de digitale stad, leren ze hoe glasvezel werkt en kijken ze elkaar in de ogen waarbij ze stilstaan bij verbinding met elkaar en de stad. In de tweede workshop leren ze op een uitdagende en interactieve manier over het ontstaan van Amsterdam, over bruggen en kademuren en alles wat de stad zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbindt. 'Bouwpartners' van Programma Bruggen & Kademuren komen de klassen in en vertellen over hun beroep en wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van de stad. Het uiteindelijke doel van de samenwerking van het festival en de gemeente is namelijk ook om een jongere generatie te enthousiasmeren voor technische beroepen én te betrekken bij een groot cultureel festival in hun eigen stad. De derde workshop gaat over het festival en lichtkunst. De leerlingen worden voorbereid op hun rol als gids bij het bezoek aan het festival.

1
3
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!