Vorige
Nieuws

Succesvolle sloop viaduct Hoog Burel door Dura Vermeer

In het weekend van 5 en 6 november heeft Dura Vermeer in opdracht van Rijkswaterstaat het viaduct Hoog Burel bij Apeldoorn gesloopt. Het viaduct over de A1 is na vijftig jaar aan vervanging toe en er komt een nieuw viaduct op dezelfde locatie voor in de plaats. 

De weg ging vrijdagavond in beide richtingen tussen Kootwijk en Hoenderloo dicht. Het viaduct zelf was al een week afgesloten om de sloop voor te bereiden. Vrijdagavond na 22.00 uur zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan en zaterdagochtend om 06.45 uur is de sloop gestart. Middels grote sloopkramen met sloophamers en scharen is het viaduct in negen uur tijd verwijderd. De overige uren is het sloopafval opgeruimd en afgevoerd en zijn er nog asfaltwerkzaamheden aan de A1 uitgevoerd. Op maandagochtend werd de weg, een halfuur eerder dan gepland, weer opengesteld voor verkeer. De komende maanden wordt gewerkt aan de opbouw van het nieuwe viaduct, dat naar verwachting op 1 maart 2023 wordt geopend.

Duurzame maatregelen 

Vanaf 2030 wil Rijkswaterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken, ook bij het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. In het nieuwe viaduct worden daarom prefab liggers, die afkomstig zijn uit een gesloopt viaduct over de A7 bij Groningen, geplaatst. Dit scheelt niet alleen veel in het gebruik van primaire grondstoffen, het levert ook een belangrijke bijdrage aan reductie van emissies, zoals CO₂-uitstoot. Dit is niet de enige maatregel die Dura Vermeer neemt om uitstoot te besparen: ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzaam materieel.  

Fotografie: Paul Poels

1
6
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!