Vorige
Blog

Van student naar trainee: “Ik geniet van alles wat op me afkomt”

Milou van Inzen Dura Vermeer

Als student is je wereld beperkt. Je verdiept je in je eigen studierichting en gaat om met gelijkgezinden die grotendeels jouw kennis en ervaring delen. Je voorstelling van het beroepsleven is hoofdzakelijk gebaseerd of wat docenten je meegeven. Zo ging dat althans bij mij. Toen ik na mijn afstuderen mijn traineeship bij Dura Vermeer startte, ging er een wereld voor me open. Al snel zette ik mijn verwachtingen aan de kant en stelde ik me open voor gave, nieuwe ervaringen.

De weg naar Dura Vermeer

Ik heb built environment gestudeerd in Utrecht. Dat is een studie die meerdere disciplines met elkaar verbindt, van bouwkunde en civiele techniek tot ruimtelijke ordening en planologie. Je kunt er zoveel kanten mee op dat ik na mijn afstuderen nog erg zoekende was. Ik was geïnteresseerd in ontwerpen en railverkeerskunde, maar het liefst wilde ik me zo breed mogelijk binnen de railtechniek oriënteren. Een traineeship leek me een goede oplossing. Ik zocht contact met meerdere bouwbedrijven en koos voor Dura Vermeer. Al tijdens het eerste gesprek voelde ik me daar welkom. Ze luisterden aandachtig en vroegen meteen door naar mijn interesses en ambities.

Vrijheid blijheid

Het fijne van een traineeship bij Dura Vermeer is dat je nergens aan vastzit. Het staat je vrij om het programma volledig naar wens in te richten. Zelf heb ik gekozen om me breed te oriënteren, maar een ander kiest misschien een gerichtere aanpak. De traineeship is er voor de ontwikkeling van de trainee, dus je kunt het zo gek maken als je wilt. In de basis draai je drie keer acht maanden mee op verschillende afdelingen, maar ook dit staat niet vast. Ben je op een afdeling uitgekeken, dan is vroegtijdig switchen geen probleem. En alles wat je leert, maar niet ambieert is alleen maar mooi meegenomen. Inzicht in andere disciplines komt altijd van pas, ongeacht van wat jouw droomfunctie wordt.

Luxeprobleem: alles is leuk

Momenteel werk ik als projectvoorbereider aan een spooronderdoorgang in Amsterdam. Ik zet het werk voor de discipline “baan” op touw en stem dit af met de andere disciplines, zoals bovenleiding, treinbeveiliging en kabels en leidingen. Het is een uitdagende rol die een kijkje verschaft in verschillende vakgebieden. Iedere week leer ik iets nieuws waar ik razend enthousiast van word.

Verwachtingen die ik tijdens mijn studie heb gevormd over wat ik al dan niet leuk zou vinden, heb ik helemaal achter me gelaten. Tot nu toe heeft dit traineeship mijn interesses niet ingeperkt, maar juist verruimd. Ik vind alles gaaf. Maar dat beangstigt me niet. Integendeel: de match met Dura Vermeer is er en ik weet zeker dat ik aan het eind van dit avontuur mijn plekje wel gevonden heb. Gelukkig heb ik nog anderhalf jaar te gaan.

Leren op anderen te bouwen

Hoewel ik pas 6 maanden als trainee werk, ben ik al heel wat leermomenten rijker. Mijn grootste les tot nu toe betreft het samenwerken. Want stel je voor: plots word je niet meer omringd door medestudenten, maar door geroutineerde vaklieden met specialisaties waar je weinig tot niets van afweet. Dan is het zaak dat je leert vertrouwen op een ander. En geen blad voor de mond neemt. Je kan uren bezig zijn om zelf iets uit te vogelen, maar vraag het iemand die er verstand van heeft en het is zo opgelost. Dat was een drempel waar ik overheen moest. Zodra ik dat deed, merkte ik hoe bereid mijn collega’s zijn om hun kennis met mij te delen. Misschien een cliché, maar bouwen is echt een teamsport.

Theorie versus praktijk

Als ik toekomstige trainees iets kan meegeven is het om er, net als ik, heel open in te stappen. Je kunt vooraf allerlei verwachtingen scheppen – of redenen verzinnen om zo’n traineeship niet te doen –, maar dat is een gemiste kans. In de praktijk gaat het er vaak anders aan toe dan je denkt en het is beter om alles gewoon te ervaren. Er zit namelijk een wereld van verschil tussen het studentenbestaan en het beroepsleven. Niet eerder heb ik zoveel verantwoordelijkheid ervaren en tegelijkertijd zoveel vrijheid gekregen om mijn interesses en ambities te verkennen. Zoek je een uitdagende traineeship bij een bedrijf met hart voor de werknemers? Dan ben je bij Dura Vermeer aan het juiste adres.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.