Vorige
Nieuws

Aangenomen in Amsterdam: een natuurinclusieve kade en brug!

Natuurinclusieve brug & kade Amstel III

De gunning is definitief en wij zijn megatrots op deze nieuwe natuurinclusieve-klus. Allereerst over de kade: het betreft de Molenwetering in Amsterdam Zuidoost. Deze kade is één van de eerste nieuw te realiseren kades in het gebied Amstel III. Gemeente Amsterdam was op zoek naar een partij die een familiemodel voor de kademuur kan ontwerpen, waarin techniek, functionaliteit, esthetiek en natuurinclusiviteit zijn geïntegreerd.

Onze uitgangspositie voor het ingediende voorstel was daarom – naast een integrale afweging van vorm, functie en gebruik – de uitgevoerde Kansenscan (zie Natuurladder). Dat betekent dat wij in het ontwerp van de kademuur natuurinclusiviteit en voor dat gebied toepasbare flora- en faunavoorzieningen maximaal geïntegreerd hebben. Denk hierbij aan een ontwerpinvulling waarin flora maximaal gedijt en aan inpassingen van bijvoorbeeld een vissenhotel, eendentrap, insectenhotel, nestkasten en beschutting. De mate van natuurinclusiviteit groeit zelfs mee met de kerende hoogte van een kade-element. 

De kade is één van de eerste nieuw te realiseren kades in het gebied Amstel III

Flora- en faunavoorzieningen zijn maximaal geïntegreerd, zo ook deze fauna uittreed voorziening

Brug over de Molenwetering

Daarnaast is ons ontwerpvoorstel voor de brug over de Molenwetering ook in goede aarde gevallen. Hier geldt ook dat de flora- en faunavoorzieningen integraal onderdeel zijn van ons ontwerp. Onze ecoloog heeft een complete scan uitgevoerd met kansrijke natuurinclusieve maatregelen. Daarom weten we dat de voorgestelde maatregelen bewezen effectief zijn voor de beoogde diersoorten.

Amstel III

De gemeente Amsterdam transformeert Amstel III naar een groene gemengde stadswijk waar je plezierig kunt wonen, werken en leuke dingen kunt doen. De inrichting van het gebied stimuleert mensen om veel te gaan lopen, fietsen en het openbaar vervoer te gebruiken.

Het aanwezige water kan ook een recreatieve rol vervullen. De brug is zo ontworpen dat het een vanzelfsprekende en uitnodigende schakel vormt tussen de nieuwe woonwijk en het naastgelegen gebied 'de Amsterdamse poort'. Verder is de brug uniek in haar vormgeving, maar tegelijkertijd duidelijk familie van de reeds gerealiseerde bruggen in het Amstel III gebied.

Wij kijken ernaar uit om hier de komende tijd mee aan de slag te gaan!

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Erik van Doorn

Manager bedrijfsbureau & bedrijfsleider civiel Regio Noord-Holland, Regio Utrecht, Regio Flevoland
Erik van Doorn