Vorige
Nieuws

Allereerste 3D-geprinte walmuurput geplaatst bij Jacob Catskade

Walmuurput Jacob Catskade

Dura Vermeer heeft in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput van Neolithic geplaatst. Deze walmuurput is de eerste van een reeks van zeven die geïnstalleerd zullen worden in het Jacob Catskade-project en het is tevens de eerste walmuurput die door Neolithic geleverd is.

Het Jacob Catskade-project maakt deel uit van het kadevervangingsprogramma SOK Kademakers. De samenwerking tussen Dura Vermeer en Neolithic is in het begin van 2022 gestart vanuit de digitaliserings- en innovatieambitie van Dura Vermeer. Het doel van deze samenwerking is om gezamenlijk ervaring op te doen met 3D-printen, zowel op het gebied van parametrisch ontwerpen als op het gebied van vernieuwde productieprocessen. De focus ligt hierbij nadrukkelijk op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten.

Dura Vermeer heeft vervolgens contact opgenomen met de gemeente Amsterdam en Waternet om te onderzoeken of de toepassing van 3D-geprinte walmuurputten mogelijk is in het Jacob Catskade-project. De gemeente Amsterdam fungeert als opdrachtgever van het project, terwijl Waternet betrokken is als belanghebbende in het waterhuishoudingssysteem. Na constructief overleg – en met oog op innovatieambities – heeft Waternet toestemming gegeven om de walmuurputten te laten printen in plaats van traditioneel metselwerk, want het 3D-printen van de putten brengt een aantal voordelen met zich mee. De 3D-geprinte betonput van een meter hoog kon namelijk in een totale productietijd van slechts 40 minuten worden gerealiseerd. In vergelijking, bij traditionele methoden wordt de bekisting in een fabriek gemaakt en moet het beton vervolgens 28 dagen uitharden voordat het gebruikt kan worden.

1
3

De voordelen van 3D-printen voor betonnen constructies

  • Korte levertijd: het gehele proces, van ontwerp tot productie, kan binnen één dag worden afgerond. Dit zorgt voor een aanzienlijk verkorte doorlooptijd.
  • Efficiënt materiaalgebruik: met 3D-printen wordt alleen materiaal gebruikt op de plaatsen waar het daadwerkelijk nodig is. Dit minimaliseert verspilling en resulteert in een efficiënter gebruik van grondstoffen.
  • Maatwerk mogelijkheden: 3D-printen biedt ongekende ontwerpvrijheid, waardoor vrijwel elke vorm en maat betonconstructie mogelijk is. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
  • Flexibel en schaalbaar proces: het 3D-printproces kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende projectvereisten. Het is flexibel en schaalbaar, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote constructies.
  • Verminderde behoefte aan personeel: met geautomatiseerde 3D-printtechnologie is er minder personeel nodig voor de productie van betonnen constructies. Dit leidt tot kostenbesparingen en een efficiënter gebruik van menselijke arbeid.
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Erik van Doorn

Manager bedrijfsbureau & bedrijfsleider civiel Regio Noord-Holland, Regio Utrecht, Regio Flevoland
Erik van Doorn