Vorige
Blog

Blog trainee Mirko Pap | Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk

Na het afronden van de master Construction Management & Engineering aan de Universiteit Twente had Mirko (24) een beperkt beeld van hoe werken in de bouw er in de praktijk uitziet. Hij koos doelbewust voor een traineeship bij Dura Vermeer vanwege de persoonsgerichte aanpak en de mogelijkheid om het traineeship af te stemmen op zijn eigen wensen en ambities. Mirko: “Het traineeship bij Dura Vermeer is de ideale manier om zacht te landen in het bedrijfsleven.”

Sinds de start van zijn traineeship in september 2023 ondersteunt Mirko het programmamanagementteam met het verkennen van kansen in de markt. Mirko: “Met kansen in de markt bedoel ik potentiële projecten waar we als Dura Vermeer op kunnen inschrijven en aan kunnen werken. Ik pluis zo goed mogelijk uit wat het project inhoudt, zodat het managementteam een weloverwogen keuze kan maken of we op het project inschrijven of niet.” Mirko houdt zich binnen Dura Vermeer Divisie Infra voornamelijk bezig met waterbouwkundige projecten, zoals dijkversterking en waterzuivering. Ook werkt hij aan projecten die te maken hebben met de vervanging en renovatie van kunstwerken. “Wat ik doe is ontzettend breed en leuk. Heel anders dan waar ik voor gestudeerd heb. Minder technisch, en meer bedrijfseconomisch en strategisch. Mijn ondersteunende rol geeft mij veel vrijheid, omdat het geen standaard functie is bij Dura Vermeer.”

Keuzevrijheid en uitdaging

Volgens Mirko bestaan er veel misverstanden over het traineeship. “Veel mensen denken dat je als trainee een soort veredelde stagiair bent. Maar bij Dura Vermeer is dat totaal niet het geval. Je wordt meteen actief betrokken, krijgt verantwoordelijkheden en wordt serieus genomen.” Wat volgens Mirko uniek is aan het traineeship bij Dura Vermeer is dat je als trainee de vrijheid hebt om het traineeship af te stemmen op je eigen wensen en ambities. “Je kunt het heel breed en oriënterend of heel specialistisch en gericht insteken. Je kunt op landelijke, grote projecten werken of op kleinere, regionale projecten, vanuit de keet of op kantoor. Alles is mogelijk.”

Zelf maakte hij na zijn studie bewust de keuze om bij een bouwbedrijf te gaan werken. Mirko: “Ik wil dingen creëren en op die manier mijn bijdrage leveren aan de maatschappij.” Veel van zijn medestudenten kozen ervoor om bij een adviesbureau aan de slag te gaan. “Ik denk dat veel mensen met wie ik studeerde niet zien hoeveel uitdagingen er liggen bij een bouwbedrijf en daarom maar aan het werk gaan bij een adviesbureau. Ik vind dat ik met mijn universitaire achtergrond wordt uitgedaagd bij Dura Vermeer. Ik doe hier kennis op die ik in de schoolbanken niet meekreeg. Daarnaast zit ik nu ook in een positie waarin ik managers en directeuren ondersteun. Dat biedt mij een mooie kans om inzicht te krijgen in hun werk.”

Bouwcampus Delft en landelijke organisatie “Hee, ben jij oké?”

Naast het ondersteunen van het programmamanagementteam werkt Mirko als onderdeel van het traineeship anderhalve dag in de week bij de Bouwcampus in Delft. Daar werkt hij vanuit Dura Vermeer samen met andere bouwbedrijven, onderaannemers, opdrachtgevers en toeleveranciers aan een project. Hun doel: publieke opdrachtgevers ervan overtuigen om meer schaal en continuïteit te waarborgen in hun uitvraag. Mirko: “Dat doen we door de voordelen van een zogenoemde seriematige aanpak zoveel mogelijk te concretiseren vanuit de hele keten, zodat projecten niet één voor één maar als pakket op de markt worden gezet.”

Ook zit Mirko in de landelijke organisatie van “Hee, ben jij oké?”, een week die in het teken staat van inclusie, diversiteit en sociale veiligheid in de branche. Mirko: “Veiligheid betekent niet alleen fysieke veiligheid, maar ook sociale veiligheid. We vinden het bij Dura Vermeer belangrijk dat je kunt zijn wie je wil zijn.” In de organisatie zitten verschillende partijen uit de bouwsector die andere organisaties enthousiasmeren om deze week extra stil te staan bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Goede begeleiding en een zachte landing

“Een traineeship is een ideale manier om zacht te landen in het bedrijfsleven. Je krijgt volledige verantwoordelijkheden, maar kunt met vragen altijd terecht bij de traineecoördinator of je directe leidinggevende.” Mirko stelde samen met de traineecoördinator en zijn leidinggevende doelen op voor het traineeship. De traineecoördinator belt hem regelmatig op om te vragen hoe het met hem gaat. Mirko: “Het is ontzettend schakelen als je net uit de schoolbanken komt. Dan is het hebben van goede begeleiding extra fijn en belangrijk.”

Naast goede begeleiding vanuit de traineecoördinator en leidinggevende is het snel opbouwen van een netwerk nog een voordeel van een traineeship bij Dura Vermeer. Mirko: “Dura Vermeer is een organisatie met werknemers die bereid zijn om jou te helpen. Het is zo waardevol dat je als trainee mag werken met mensen die goed zijn in wat ze doen en waar je ontzettend veel van kunt leren. Dat zorgt ervoor dat ik elke ochtend met plezier naar mijn werk ga.” Daarnaast heeft Mirko ook goed contact met andere trainees. “We werken samen, krijgen interessante presentaties en bezoeken projecten. Het is een hechte groep die je er nog eens bij krijgt als bonus.”

Onderdeel van een familiebedrijf

Mirko leert veel als ondersteuning van het programmamanagementteam, maar kijkt ernaar uit om in de volgende periode van zijn traineeship aan de slag te gaan als werkvoorbereider op een project. “Uiteindelijk draait de bouw om het uitvoeren van projecten. Ik wil graag meekrijgen wat er buiten gebeurt.” Hij heeft de afgelopen maanden al contacten gelegd binnen de organisatie voor een passende vervolgstap. Mirko: “Eén van de dingen waar je de tijd en ruimte voor krijgt als trainee is koffie drinken om collega’s te leren kennen. Op die manier bouw je in de eerste acht maanden al een groot netwerk op.” Hij vindt ook dat dat een van de voordelen is van werken voor een familiebedrijf: “Het is binnen Dura Vermeer makkelijk om contact te leggen met andere collega’s. Je bent daardoor echt onderdeel van een grote familie.”

Wil jij net als Mirko trainee worden? Solliciteer dan nu!

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!