Vorige
Nieuws

Dura Vermeer rondt werkzaamheden Windplanblauw af

Windplanblauw, Oktober 2023

De afgelopen jaren is Dura Vermeer hard aan het werk geweest bij het project Windplanblauw. Dit windpark wordt gerealiseerd in het noordwesten van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Wij hebben meegewerkt aan de realisatie van Windplanblauw; een project waarbij 74 windmolens werden vervangen door 61 grotere turbines, deels op het land en deels in het IJsselmeer. Dura Vermeer realiseerde de 37 fundaties voor de windturbines op het land, de (tijdelijke) parkwegen, (tijdelijke) kraanopstelplaatsen voor windmoleninstallatie en de aanleg van de parkbekabeling. Afgelopen zomer zijn de werkzaamheden afgerond en inmiddels is het hele project opgeleverd.

Uitdagingen

Het project bracht ons ook wat uitdagingen. Jorine Knüppe, projectleider bij Dura Vermeer: ‘Toen de schop in de grond ging kwamen we erachter dat het grondwater vaak te hoge concentraties ijzer bevatte om te kunnen lozen in het oppervlaktewater. Hierdoor moesten we op zoek naar een andere werkmethode en hebben we acht weken geen fundaties kunnen bouwen. Mooi om te zien dat iedereen in het team hard aan de slag ging om tot een oplossing te komen. Door de inzet van verschillende expertises en bedrijven, is het met elkaar toch gelukt om onze contractafspraken na te komen.’

 

1
4

Groene energie in lokaal eigendom

SwifterwinT is samen met Vattenfall initiatiefnemer van Windplanblauw. Bewoners en ondernemers in het projectgebied in de omgeving van Swifterbant zijn eigenaar van SwifterwinT. Het windpark Windplanblauw produceert straks de meest groene stroom in lokaal eigendom in Nederland.

Hergebruik van materialen

In de eindfase van het project, waarin alle tijdelijke infrastructuur werd verwijderd, kregen vrijwel alle vrijkomende materialen een tweede leven. Het freesasfalt is bijvoorbeeld voor hergebruik naar asfaltcentrales gebracht, het funderingsgranulaat diende als bouwmateriaal voor nieuwe wegen, de boer creëerde nieuwe kavelpaden naast het project met behulp van industrieplaten, en vrijgekomen tijdelijke duikers zijn door de leverancier teruggekocht en ingezet op andere projecten.

OP NAAR NET ZERO

Ten opzichte van het referentieontwerp met een traditionele gewapende vloer is de hoeveelheid betonmortel en traditionele wapening aanzienlijk gereduceerd. De totale besparing kilogram CO2 is meer dan twee miljoen.

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

 

Een mooie mijlpaal voor Dura Vermeer tijdens de Nationale Klimaatweek. Van 30 oktober t/m 5 november 2023 organiseren burgers, bedrijven en gemeenten activiteiten door het hele land. Voor iedereen, van jong tot oud, particulier en zakelijk. Want iedereen kan iets doen voor het klimaat. Lees hierover meer op deze pagina van de Rijksoverheid.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!