Vorige
Nieuws

Duurzame renovatie Stuwcomplex Soestwetering afgerond

Stuw Soestwetering in Wijhe is gerenoveerd

Dura Vermeer heeft in bouwteamverband het stuwcomplex Soestwetering in Wijhe duurzaam gerenoveerd. Het stuwcomplex was verouderd en is gerenoveerd om de bewaking van het waterpeil in de omgeving te borgen. De gehele renovatie is uitgevoerd terwijl de stuw in bedrijf was.

Eerste vruchten van bouwteam direct geplukt

Dura Vermeer werkte bij dit renovatietraject in bouwteamverband samen met de opdrachtgever en ingenieur Arcadis. Dit wierp direct weer zijn vruchten af, net als eerdere projecten in deze meerjarige samenwerking. De originele eisen werden namelijk aangepast nadat het bouwteam gezamenlijk naar de vraagstelling heeft gekeken. De vraag om een kantelstuw is vervangen door een dubbele kabeltrommel klepstuw. Deze oplossing past beter bij de situatie: het neemt minder ruimte in beslag, de stroomsnelheid blijft gelijk en de oplossing is voordeliger.

Renovatie Stuw Soestwetering

Voor renovatie

De verouderde stuw moest gerenoveerd worden om de bewaking van het waterpeil te borgen.

Stuw Soestwetering in Wijhe is gerenoveerd

Na renovatie

De gehele renovatie is uitgevoerd terwijl de stuw in bedrijf was.

Hergebruik in plaats van vervanging

Dankzij het werken in bouwteamverband is de scope van de renovatie verduurzaamd en gaven wij ook in dit project invulling aan onze duurzaamheidsambities “Hergebruik? Zo vaak mogelijk?” en “Uitstoot op 0”. Doordat we al in een vroeg stadium betrokken waren, konden wij bij het bepalen van de uitvraag direct advies uitbrengen.

Met gespecialiseerde inspecties toonden we in goede samenwerking met het waterschap aan dat een volledige vervanging van de stuw niet nodig is. De hoofddraagconstructie kan namelijk na renovatiewerkzaamheden nog jaren gebruikt worden. Hiertoe hebben we onder andere de betonnen damwanden vervangen voor stalen damwanden en de bestaande stalen damwanden onderwater geconserveerd met hydrofobe verf. Hierbij werkten we samen met Alfa Service Group.

Deze oplossingen scheelden niet alleen aanzienlijk in kosten; Waterschap Drents Overijsselse Delta bespaarde zo ook op primaire grondstoffen. Dit resulteerde weer in een reductie van de CO2-uitstoot en transportbewegingen.

Meerjarige samenwerking

Dura Vermeer verzorgde deze renovatie als onderdeel van een meerjarige samenwerking tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en vier bouwers. Binnen deze samenwerking worden in vier bouwteams in een periode van vier jaar 60 stuwen en gemalen gerenoveerd die niet meer voldoen aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!