Vorige
Nieuws

Nieuwe busbaan Aalsmeer-Schiphol Zuid in gebruik

Op 12 december 2021 is de nieuwe busbaan tussen Aalsmeer en Schiphol-Zuid officieel in gebruik genomen. Met de ingebruikname van de busbaan, is het project HOVASZ, waartoe ook de herinrichting van de N196 in Haarlemmermeer, de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer en de Koningin Maximalaan in Uithoorn behoort, zo goed als afgerond.

De nieuwe 4,6 kilometer lange busbaan is een van de schakels in het regionale HOV-netwerk. HOV staat voor frequent, comfortabel en betrouwbaar busvervoer en is een aantrekkelijk alternatief voor de auto. De vrijliggende busbaan loopt van de kruising met de Fokkerweg (gemeente Haarlemmermeer) tot aan de kruising met de Poelweg (gemeente Uithoorn). In Aalsmeer loopt de busbaan langs twee nieuw aangelegde haltes en langs het nieuwe busstation. Het busstation voorziet in oplaadpalen voor de elektrische R-net bussen die vanaf 12 december 2021 over het nieuwe tracé rijden. 

Rotondes

Tegelijkertijd met de aanleg van de busbaan is de naast gelegen weg opnieuw ingericht als een tweebaansweg voor lokaal bestemmingsverkeer. Op het traject zijn zes rotondes aangelegd. Bij vijf rotondes rijdt de bus recht door over de rotonde heen. Zo rijdt de bus minder bochten en is de busrit niet alleen sneller maar ook comfortabeler voor reizigers. Alleen op de rotonde bij de Zwarteweg rijdt de bus met het verkeer mee.

Ontwerp fietstunnel Legmeerdijk

Het ontwerp van de fietstunnel bij de Legmeerdijk

Fietstunnel Legmeerdijk

De fietstunnel bij de Legmeerdijk na realisatie

Fietssnelpad

Voor fietsers is er in Aalsmeer, parallel aan de Burgemeester Kasteleinweg (N196), 1,6 kilometer ontbrekend fietssnelpad aangelegd en is het fietspad over een lengte van ruim twee kilometer verbreed. Ook zijn er een fietsonderdoorgang bij de Aalsmeerderbrug en een fietstunnel bij het kruispunt met de Legmeerdijk aangelegd, zodat fietsers veilig en sneller de weg kunnen oversteken.

1
4

Over HOVASZ

De herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg en de aanleg van de busbaan zijn onderdeel van het project HOVASZ (Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding Aalsmeer-Schiphol-Zuid). De nieuwe HOV-verbinding is een van de schakels in het regionale HOV-netwerk R-net en biedt reizigers frequent, comfortabel en betrouwbaar busvervoer. Naast de busbaan worden de N196 in de Haarlemmermeer, de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer en de Koningin Maximalaan in Uithoorn, inclusief de fietspaden, opnieuw ingericht als een tweebaansweg voor lokaal bestemmingsverkeer. Een aanzienlijke verbetering voor de leefbaarheid, bereikbaarheid en de veiligheid in Aalsmeer.

Het project HOVASZ is een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Holland, de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Uithoorn en de Vervoerregio Amsterdam en wordt uitgevoerd door Dura Vermeer. HOVASZ wordt naar verwachting eind 2021 in gebruik genomen.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Somia Marchouch

Vakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
Somia Marchouch