Vorige
Blog

Blog Jonas Bastiaan | “Door het traineeship kon ik ontdekken wat ik écht leuk vind”

Jonas (28) werkt inmiddels al zes jaar als projectcoördinator bij Dura Vermeer, maar begon zijn loopbaan bij het bedrijf als trainee. Hij ging tijdens het traineeship aan de slag als werkvoorbereider, uitvoerder en calculator en vond uiteindelijk de meeste uitdaging in het coördineren van projecten. Jonas: “Door het traineeship kon ik ontdekken wat ik nou écht leuk vind om te doen. Nu werk ik alweer zes jaar als projectcoördinator, een van de meest dynamische functies in de bouw.”

Jonas studeerde Civiele Techniek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij ontdekte al snel dat hij na het afronden van zijn studie bij een bouwbedrijf wilde gaan werken. Jonas: “Ik vind het leuk om plannen op te stellen die op de bouwplaats daadwerkelijk worden uitgevoerd.” Als stagiair draaide hij mee in de werkvoorbereiding en in de calculatie bij een klein bouwbedrijf. Beide functies bleek hij leuk te vinden. “Ik vond het na het afstuderen moeilijk om te kiezen tussen die twee functies”, vertelt Jonas. Hij koos daarom voor een traineeship bij Dura Vermeer. “Door het traineeship kon ik in twee jaar tijd drie functies uitproberen en ontdekken welke het best bij mij paste.”

Afstudeerstage

Dura Vermeer was voor Jonas geen onbekend terrein. Hij studeerde er af met een stage over BIM: Building Information Modeling, ofwel het gebruik van digitale 3D-modellen om bouw- en infrastructuurprojecten te ontwerpen, bouwen en uit te voeren. Jonas: “Deze 3D-modellen bevatten meer informatie dan een standaard 2D-tekening. Bijvoorbeeld over de materialen of over de relatie van het bouwwerk met andere objecten. Tijdens mijn afstudeerstage maakte men nog steeds gebruik van 2D-tekeningen. Mijn vraag was: hoe kunnen we met 3D-modellen zorgen voor een efficiënte planning van een wegenbouwproject? Het bleek dat onder andere 3D-modellen bij mensen op de bouwlocatie meer tot de verbeelding spreken dan 2D-tekeningen. Mensen zien sneller en beter wat ze moeten doen.”

Periode 1: werkvoorbereider

In zijn eerste periode als trainee koos Jonas voor de functie van werkvoorbereider. “Omdat ik dacht dat deze functie het best bij mij zou passen. Ik hou namelijk van dingen uitzoeken, voorbereiden en verbeteren”, aldus Jonas. Daarnaast krijgt hij energie van het werken aan uiteenlopende projecten. “De voorbereiding van elk project is anders. Je hebt te maken met diverse bouwwerkzaamheden, opdrachtgevers en locaties. Je moet van heel veel dingen kennis hebben om het project goed te kunnen voorbereiden. Werkvoorbereider is – naar mijn mening – een van de meest dynamische beroepen in de bouw.”

Hij hielp mee met de vervanging van een stuk riool in Eefde, een grote opdracht. Jonas: “Ik maakte tekeningen, schreef werkplannen en assisteerde bij de inkoop van materialen.” Zijn afstudeerstage kwam goed van pas bij deze uitdagende klus. “Een van de werkzaamheden bij het vervangen van een riool is bemalen. Dat is het wegpompen van water om de grondwaterstand plaatselijk te verlagen tot onder het niveau van de bouwput. Zo kan men werken zonder natte voeten te krijgen”, vertelt Jonas. Met een 3D-model van het riool toonde hij aan waar ze het grondwater moesten wegpompen. “In het model konden we precies zien waar het grondwater onder of boven het riool zat. Zo hoefden we niet overal bemaling toe te passen.” Het gebruik van het 3D-model creëerde een wow-effect bij collega’s die het werk al 30 jaar op een andere manier hadden uitgevoerd. “Het was mooi om te laten zien hoe we met 3D-modellen efficiënter en goedkoper kunnen werken”, aldus Jonas.

Periode 2: uitvoerder

In de tweede periode van zijn traineeship ging Jonas aan de slag als uitvoerder. Jonas: “Achteraf denk ik dat ik had moeten starten met de uitvoering. Door buiten aan het werk te zijn leer je veel dingen die je kunt toepassen als werkvoorbereider. Je ziet hoe dingen in de praktijk gaan, hoe mensen op locatie werken en hoe een dag verloopt. Met al die informatie op zak kun je een project beter voorbereiden.”

Hij werkte mee aan de bouw van de nieuwe Boekelosebrug in Hengelo, een grote klus waarbij meerdere disciplines van Dura Vermeer betrokken waren. “De bouw van deze brug is een van de mooiste projecten waaraan ik heb meegewerkt”, vertelt Jonas. “Naast dat het een prachtige brug geworden is, was het enorm leerzaam om samen te werken met collega’s van verschillende disciplines. Nu werk ik vaak samen met dezelfde collega’s. Door dat project heb ik veel kennis opgedaan en een groot netwerk opgebouwd binnen de organisatie. Als ik een vraag heb over een onderwerp waar ik zelf minder vanaf weet, kan ik zo iemand bellen!”

Periode 3: calculator

In de laatste periode van zijn traineeship ging Jonas aan het werk als calculator. “Ik nam een berg aan ervaring mee vanuit de werkvoorbereiding en uitvoering”, licht hij toe. “Als calculator bepaal je aan de hand van technische tekeningen hoeveel een project gaat kosten. Je stelt bijvoorbeeld vast welke materialen er nodig zijn om een project te realiseren en hoeveel personeel. Wanneer je een goed beeld hebt hoe een project er in de praktijk aan toegaat, is het makkelijker om een kloppende berekening te maken. Ik had dat voordeel door de ervaring die ik in de eerste twee perioden van het traineeship had opgedaan als werkvoorbereider en uitvoerder.” Zijn advies aan jonge collega’s is dan ook: “Ga naar buiten! Dan krijg je een goed beeld van waar we dagelijks mee bezig zijn.”

1
9

Nu: projectcoördinator

Jonas vindt calculeren nog steeds leuk om te doen, maar koos na zijn traineeship voor een functie als projectcoördinator. Jonas: “Als calculator ben je de hele dag bezig met berekeningen maken. Het zijn berekeningen voor verschillende projecten. Maar het werk blijft hetzelfde.” Het leuke aan projecten coördineren vindt hij de afwisseling in werkzaamheden. “De ene dag ben ik bezig met het inkopen van materialen. De andere dag met het beheren van de financiën. En weer een andere dag met het opstarten van een project. Die afwisseling past goed bij mij. Het verveelt nooit”, legt Jonas uit.

Hij heeft civiele techniek gestudeerd, maar nu werkt Jonas voornamelijk aan wegenbouwprojecten. Jonas: “Tijdens de studie bezoek je allerlei projecten waar men bouwt aan grote constructies, zoals bruggen. Dat is indrukwekkend, maar het duurt ook lang voordat zo’n project gerealiseerd is. In de wegenbouw kunnen we projecten soms in twee weken tijd bedenken én realiseren. Dat vind ik zelf een prettige manier van werken.” Ook geniet hij ervan om te rijden over wegen waar hij zelf aan heeft meegewerkt. “Dat blijft bijzonder.”

Het gevoel van een familiebedrijf

Jonas kijkt met een goed gevoel terug op zijn traineeship bij Dura Vermeer. “Ik raad het iedereen aan om te doen na het afstuderen. Als trainee bij Dura Vermeer krijg je de kans om verschillende functies uit te proberen. Daarnaast werk je met collega’s die soms al 30 jaar in het vak zitten. Daar kun je van alles aan vragen. Ik pluk daar nog steeds de vruchten van.” Zo nu en dan bezoekt hij banenmarkten voor studenten. Jonas: “Veel studenten denken dat ze bij Dura Vermeer een nummertje worden, omdat het een groot bedrijf is. Maar het tegendeel is waar. Je komt te werken in een hecht team met korte lijntjes. Ook is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en ambities. Dura Vermeer heeft eigenlijk de voordelen van een groot bedrijf, zoals goede ICT-faciliteiten en arbeidsvoorwaarden. Maar het voelt nog altijd aan als een familiebedrijf.”

 

Wil jij ook aan het werk bij een van de grootste bouwbedrijven van Nederland? Solliciteer dan nu voor een traineeship bij Dura Vermeer!

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!