Vorige
Nieuws

Dura Vermeer en Witteveen+Bos ontwikkelen duurzaam geluidsscherm voor ProRail

Duurzame geluidsschermen

ProRail heeft Dura Vermeer als een van de bedrijven geselecteerd om als partner deel te nemen aan de ontwikkeling van duurzame geluidsschermen binnen het Innovatiepartnerschap. ProRail werkt hierin samen met Rijkswaterstaat. Samen wordt gekeken welke innovaties mogelijk zijn om de milieu-impact van de aanleg van geluidsschermen te verminderen, met behoud van de akoestische en constructieve eigenschappen.

De komende jaren wordt langs het spoor circa 56 kilometer geluidsscherm geplaatst. Uitvoering in traditionele materialen levert een uitstoot op van circa 42 kiloton CO2 en een totale milieu impact (MKI-waarde) van 6,2 miljoen euro bij het productieproces. Een duurzamere materiaalsoort kan dus een groot verschil maken.

Duurzaam en circulair

Samen met Witteveen+Bos gaat Dura Vermeer vanuit de duurzaamheidsambities “Uitstoot op 0” en “Hergebruik? Zo vaak mogelijk”- een duurzaam en circulair geluidsscherm ontwikkelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die volledig herbruikbaar zijn, zoals bamboecomposiet. Bamboe gaat lang mee en kan goed hergebruikt worden. Daarnaast neemt bamboe zeer grote hoeveelheden CO2 op tijdens de snelle groei, waardoor er veel CO2 bespaard wordt ten opzichte van traditionele materialen als beton en staal.

Toetsen

Het Innovatiepartnerschap biedt oplossingsruimte voor marktpartijen om samen met ProRail vernieuwende, effectieve oplossingen te ontwikkelen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om innovatieve oplossingen te testen en uiteindelijk toe te passen. Het testen van de geluidsschermen vindt plaats op de circulaire bouwhub van Dura Vermeer Urban Miner in ’s-Gravendeel. Het doel is om in 2023 de eerste duurzame geluidsschermen toe te passen binnen het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). 

Lees meer van Dura Vermeer Urban Miner Bekijk werkmaatschappij
Lees meer van Dura Vermeer Railinfra Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!