Vorige
Blog

"Werk moet leuk zijn, anders houd je het niet vol"

Markus Pleij over traineeship Dura Vermeer

Mijn motto: zorg dat je vooral energie krijgt van wat je doet. Na anderhalf jaar traineeship bij Dura Vermeer is dat nog steeds het geval. Iedere acht maanden mag je een nieuwe functie uitproberen in een compleet nieuw werkveld en heel andere omgeving. Je blijft jezelf dus constant uitdagen en ontwikkelen. Zo heb ik mij al beziggehouden met sales en acquisitie, als uitvoerder leidinggegeven aan dertig man en ben ik op dit moment bezig met een onderzoek op directieniveau. Het geeft echt een kick als je merkt dat je het in de vingers hebt.

Ik ben afgestudeerd als civiel ingenieur aan de TU Delft met als afstudeerrichting Watermanagement. Een logische volgende stap is dan om bij of een ingenieursbureau of een bouwbedrijf te solliciteren. Bij die eerste lever je vooral een inspanningsverplichting, terwijl bij een bouwbedrijf resultaatgericht denken voorop staat. Dat laatste past veel beter bij mij. Dura Vermeer is een bouwbedrijf dat heel veel verschillende disciplines kent, maar iedereen werkt aan hetzelfde doel, of het nu om een woning, brug, spoor of weg gaat.

Familiebedrijf

Mijn keuze voor Dura Vermeer is eigenlijk een beetje willekeurig. In Nederland heb je zes grote civiele bouwbedrijven. Ik heb verschillende gesprekken gevoerd en kreeg gelukkig van meerdere bedrijven waar ik een gesprek had gehad een aanbieding. Een luxepositie dus. De eerste voorlopige keuze viel op Dura Vermeer. Enerzijds voelde het gewoon goed en anderzijds omdat het bekend staat als een familiebedrijf waar de werknemers voorop staan. Het laatste extra zetje kreeg ik toen iemand uit mijn directe omgeving mij vertelde dat een familielid bij Dura Vermeer heeft gewerkt en daar positief op terugkijkt.

Daag jezelf uit

Een traineeship bij Dura Vermeer duurt twee jaar. In die twee jaar draai je mee op drie projecten van acht maanden. Het type opdracht mag je zelf kiezen, maar het moet wel bij jou en je voornaamste interesses en opleiding passen. Daarvoor maak je een plan. Samen met je begeleider bespreek je vervolgens je plan en leerdoel, zo bepaal je of je jezelf genoeg uitdaagt. Het uiteindelijke doel is dat je na die twee jaar nog veel beter weet wat bij je past en daarmee ook aan de slag gaat.

Zo ben ik in mijn derde opdracht voor de directie bezig met het ontwikkelen van nieuwe commerciële kansen. Ik kijk naar innovatieve mogelijkheden om het bedrijf verder te laten groeien en door te laten ontwikkelen. Deze opdracht ligt meer in lijn met waar ik mij nu op wil richten: innovaties. Zowel op projectniveau als in algemene bedrijfsvoering.

Naast de drie verschillende opdrachten binnen het traineeship volg je ook een leiderschapscursus bij De Baak en heb je heel veel contact met de mede trainees. Dat is misschien nog wel het meest waardevolle van deze periode: je werkt heel gericht aan je eigen ontwikkeling én je netwerk wordt vergroot. Een mooie basis voor je verdere loopbaan.

Drie projecten in twee jaar

Mijn eerste project was bij de werkmaatschappij Dura Vermeer Infra Asset Management waar ik mij bezighield met sales en acquisitie. Zo heb ik onder andere meegeschreven aan een grote aanbesteding en een commercieel plan. In mijn tweede project was ik uitvoerder op de bouw van de Suurhoffbrug op de Tweede Maasvlakte. Ik was daar verantwoordelijk voor de bouwcoördinatie en aansturing van interne collega’s.

Op dat project ben ik misschien nog wel het meest trots. Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor de bouwplaats en alle medewerkers. Je geeft leiding aan twintig tot dertig bouwplaatsmedewerkers en bent verantwoordelijk voor de planning en de veiligheid. Dat is af en toe best heftig, maar wel ontzettend leerzaam. Het geeft echt een enorme kick als je dan in de flow komt en het project goed loopt. Je merkt dat je direct onderdeel uitmaakt van het team en dat er een hele goede sfeer is. Belangrijk, want die goede sfeer is cruciaal voor de kwaliteit van het werk.

Tips aan nieuwe trainees

Begin zo vroeg mogelijk met rondkijken bij verschillende bedrijven. Alleen dan weet je zeker dat je op de voor jou best passende plek terechtkomt. Want werk moet leuk zijn, anders houd je het niet vol. Dus ik zou zeggen: kom vooral een keertje kijken of Dura Vermeer bij je past!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.